Bel20 boven 3.400 punten, voor het eerst sinds 2008

©belga

De meeste animo op de Brusselse beurs speelde zich af op de brede markt. Resilux profiteerde van de deal met scheerspecialist Gillette. Tigenix schoot zonder aanleiding naar zijn hoogste koers in een halfjaar.

De Bel20 won 0,2 procent tot 3.403 punten. Het is van juni 2008 geleden dat de sterindex die kaap rondde.

Een prestatie die (dinsdag) werd neergezet zonder de hulp van zwaargewicht AB InBev dat 0,4 procent liet liggen op 100,65 euro. Crédit Suisse trok nochtans het koersdoel voor de biergroep op van 95 naar 110 euro. Dat komt omdat de analisten voor het afgelopen boekjaar hun winst per aandeel met twee procent verhoogden, onder meeer om de aantrekkende dollar te verrekenen. Hun advies blijft ‘kopen’.

Op de brede markt torende Tigenix boven iedereen uit met een winst van 10,7 procent tot 0,63 euro, de hoogste koers in een halfjaar.
Zowel de CEO Eduardo Bravo als de analisten reageerden verbaasd op die sprong én het grote volume van verhandelde aandelen: 2,55 miljoen stuks of 2 procent van het totaal aantal aandelen dat vrij wordt verhandeld.

Topman Bravo gaf in een reactie aan dat er geen nieuws op komst is bij het biotechbedrijf. 'Iedereen weet dat het bedrijf tegen de zomer vers geld nodig heeft', zegt Roderick Verhelst van Petercam.

Tigenix, met hoofdkwartier in Leuven en labo's in Madrid, gaf in november te kennen dat het na twee jaar 278 patiënten met perianale fistels had gevonden. Dat deed de koers toen met 13 procent  omhoog schieten. De patiënten worden in een uitgebreide studie behandeld met Cx601, de stamceltherapiebehandeling van het bedrijf dat het verst gevorderd is.

Op de resultaten is het wachten tot het derde kwartaal van dit jaar. Enkel bij hoopvolle resultaten zullen investeerders Tigenix vers geld willen toestoppen. De behandeling Cx601 kan ten vroegste in 2017 op de markt komen. De VS volgen later.

Mogelijk lazen beleggers met vertraging een rapport van de financiële website Seeking Alpha. Die noemt Tigenix een ‘zwaar ondergewaardeerd stamcellenbedrijf’ en een zeldzame koopopportuniteit  met een product (in fase 3 studie) die efficiënt kan blijken voor een markt van jaarlijks 2 miljard dollar.

Resilux  (121 euro, +4,5%) profiteerde van een summiere mededeling van Gillette, het scheermerk van Procter & Gamble. Het brengt wereldwijd een nieuw soort scheerschuim op de markt. En wel in de innovatieve, milieuvriendelijke spuitbussen van Airopack. Die zijn het topproduct van de joint venture van Resilux en het Zwitserse Airopack Technology Group (nieuwe naam van IPS).

Op de details over de verwachte volumes, omzet en winst van de deal met de Amerikaanse reus is het nog wachten. Maar beleggers namen alvast een voorschot op die cijfers.
Airolux zal waarschijnlijk dit jaar winstgevend worden. En daar zal Resilux wel bij varen.

Beleggers luisteren naar Radio 2. Zo blijkt althans uit de koerssprong van Sioen (12 euro, +5,4%). De West-Vlaamse redactie van de radiozender kwam te weten dat de textielspecialist de vraag naar kogelwerende vesten niet kan bijhouden. Dat is het gevolg van de toegenomen terreurdreiging na de aanslagen in Frankrijk en de antiterreuracties in ons land.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud