Bel20 eindigt halve procent lager

De Brusselse beurs viel ten prooi aan winstnemingen in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. In een klein hoekje van de beurs is Softimat aan een forse rally bezig.

De Bel20 stond een hele dag onder druk. De verliezen werden in de namiddag wat groter nadat berichten verschenen over een verklaring van een IMF-medewerker dat Griekenland nood heeft aan een derde noodpakket. Die berichten werden dan later formeel ontkend door het IMF, maar het kwaad was geschied. Bij de slotbel was er een verlies voor de sterindex van een halve procent tot 2.426,57 punten.

Enkele indexaandelen ontsprongen de dans. Farmagroep UCB was de primus met een winst van 1,3 procent tot 43,87 euro. De grootste daler was Bekaert met een verlies van 2,4 procent tot 23,31 euro. Dat vooral dit aandeel ten prooi viel aan winstnemingen, mocht niet verrassen. Over de vijf handelsdagen daarvoor won het aandeel een vijfde.

KBC kon niet profiteren van het bericht in De Tijd dat de bank-verzekeraar afwil van dure overheidsgaranties die stammen uit de financiële crisis van 2008-2009. De garantie slaat op de complexe CDO-beleggingen met een nominale waarde van ruim 10 miljard euro. In een reactie bevestigde ING-analist Albert Ploegh zijn koopadvies en een koersdoel van 24,5 euro. Het aandeel verloor 0,9 procent tot 20,72 euro.

De twee chemieaandelen die je zeker in portefeuille moet hebben volgens Morgan Stanley zijn Lanxess en ... Solvay. 'De integratie van Rhodia, het potentiële herstel van de cyclische activiteiten PVC en polyamide en de herstructureringsmaatregelen openen de weg naar een indrukwekkende groei van de bedrijfskasstroom op middellange termijn', klinkt het. 'Het aandeel noteert bovendien met een korting van ruim 20 procent tegenover het historisch gemiddelde.' Solvay verloor niettemin 1,3 procent tot 90,18 euro.

Op de brede markt ging het goud alweer naar een biotechaandeel. Deze keer sprong MdxHealth 4,9 procent hoger naar 1,73 euro. De groep maakt diagnosetesten voor het opsporen van kanker.

In een klein hoekje van de Brusselse beurs, meer bepaald het minder gereglementeerde beurssegment Alternext, won Softimat 2 procent tot 4,54 euro. Dat is de vijfde koersstijging op rij. Systemat veranderde zijn naam in Softimat toen het zich transformeerde van IT-dienstenleverancier naar een beheerder van industrieel vastgoed. Het proces ging gepaard met fikse fiscaalvriendelijke kapitaalverminderingen. Morgen wordt van het aandeel alweer 1 euro kapitaalvermindering ‘geknipt’.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud