Bel20'ers laten crisis achter zich met winstsprong

De bedrijven uit de Bel20-index realiseerden over de eerste helft van 2010 een gezamenlijke winst van 10,3 miljard euro. Dat is een ruime verdubbeling tegenover dezelfde periode in 2009. De bedrijven zagen de stijging van de verkoop, als gevolg van het economische herstel, vertaald in forse winstsprongen. Met dank aan het snoeimes.

In de vroege lente van 2009 kende de Belgische economie haar dieptepunt in de nasleep van het faillissement van Lehman Brothers. Sindsdien is de economie hersteld en dat is te zien in de omzet van de Belgische sterbedrijven. Zo goed als alle Bel20’ers maakten een omzetstijging bekend. In combinatie met de lagere kostenstructuur zorgt dat voor een buitengewone stijging van de winst. De omzetklim bij de industriële spelers Umicore (+38%) en Bekaert (+28%) zorgde bijvoorbeeld voor een winstgroei die ruim 10 keer groter was.

De wederopstanding van de financiële sector speelt ook een grote rol. Dexia en KBC konden spotgoedkoop geld lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB) en ze profiteerden van het lagere aantal slechte kredieten, ook een gevolg van het economische herstel.

Gloriedagen

Ook in de eerste helft van 2008 realiseerden de Bel20’ers een winst van dik 10 miljard euro. Maar dit jaar kent het resultaat een breder draagvlak. In 2008 droeg de financiële sector nog tot een derde van de winst bij, tegen amper 15 procent nu. In 2007, tijdens de financiële gloriedagen, zorgden de bank-verzekeraars voor bijna de helft van de Bel20-recordwinst van afgerond 13 miljard euro.

De kleinere bedrijven op de Brusselse beurs moeten niet onderdoen voor de Bel20’ers. Gisteren overklasten onder meer Tessenderlo Chemie, de lingeriegroep Van de Velde en brouwer Duvel de verwachtingen van analisten. Tal van bedrijven hebben de voorbije dagen als gevolg van de mooie halfjaarcijfers de jaarprognoses verhoogd, zoals de petflessenproducent Resilux, de bouwgroep CFE en gisteren de autodienstengroep D’Ieteren. In de Bel20 krikten Umicore, Bekaert en Mobistar de jaardoelstellingen op. Delhaize was de enige Bel20’er die de prognose verlaagde, als gevolg van de slappe Amerikaanse markt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud