Bel20 hoger ondanks nieuwe tik voor Umicore

De Bel20 zat op de laatste dag van de week in het kamp van de winnaars. De index sloot 0,2 procent hoger op 3.096 punten. Option zette zijn spectaculair herstel verder, Umicore breidde nog maar eens een vervolg aan zijn verval.

In tegenstelling tot Parijs, Londen en Frankfurt die terrein verloren, ging Brussel er wel op vooruit en dat was vooral het werk van drie aandelen. GDF Suez verloor woensdag – donderdag was een rustdag – 4,1 procent doordat het aandeel ex dividend noteerde, maar herstelde vandaag 2 procent tot 18,55 euro. KBC, ook een van de zwaargewichten in de index, won 1,5 procent tot 44,56 euro. Daarmee klimt het aandeel voor de derde dag op rij. Op de algemene vergadering, die op enkele kritische vragen van ‘groen petje’ Erik Geenen na rustig verliep, zei voorzitter Thomas Leysen dat KBC na het kanteljaar 2013 weer een groep met solide fundamenten is. Een derde Bel20’er die de index hoger hielp, is Belgacom (+1,0% tot 22,29 euro).

Umicore kreeg een nieuwe klap van 2,9 procent tot 34,31 euro. Die is voor een deel te wijten aan het feit dat het aandeel vandaag zonder het recht op het slotdividend (50 cent) noteerde. Maar er is natuurlijk meer aan de hand. Sinds de eerstekwartaalresultaten en de daarin vervatte winstwaarschuwing verloor de materiaaltechnologiegroep al 9 procent. Umicore waarschuwde dinsdag dat de bedrijfswinst dit jaar tussen 250 en 280 miljoen euro zal liggen, wat 8 tot 18 procent minder is dan over 2013. De recyclagetak is de boosdoener, enerzijds door lagere prijzen voor edele metalen, anderzijds door de voorbereidende werken voor de uitbreiding van de fabriek in Hoboken.

De fallout van het winstalarm duurt intussen voort. Vandaag deed Rabobank zijn duit in het zakje. De analisten Frank Claassen en Philip Scholte verlagen hun koersdoel van 40 tot 36 euro, maar handhaven wel hun ‘houden’-advies. Zij zien nog een extra reden voor de moeilijkheden in de recyclagebusiness: de situatie inzake aanvoer is verslechterd, onder meer omdat er meer concurrentie is voor het recycleren van autokatalysatoren. Zij vrezen voorts dat de rendabiliteit van de recyclagetak ook in 2015 nog flink lager zal uitkomen dan de laatste jaren, omdat delen van de fabriek in Hoboken zullen moeten stilgelegd moeten worden in het kader van de capaciteitsuitbreiding met 40 procent.

Arseus, de leverancier van materieel en grondstoffen aan medische professionals, kreeg dan weer een gunstig rapport van ING. De overname van drie grote ‘compounding facilities’ in de Verenigde Staten is afgerond en in Frankrijk werden nog twee activa verkocht. Daarmee zijn de kortetermijnrisico’s voor Arseus gevoelig afgenomen, meent analist Matthias Maenhaut. Hij verwacht nog meer ‘toekomstige waardeverhogende gebeurtenissen’ en sluit niet uit dat Arseus zichzelf omtovert tot een zuivere compounder of leverancier en menger van grondstoffen voor geneesmiddelen. Hij zet zijn advies op ‘kopen’ (van ‘houden’) en trekt zijn koersdoel drastisch op, van 36 tot 47 euro. Arseus wint 2,2 procent tot 41,78 euro.

De grootste procentuele sprong is echter – andermaal – voor Option. De technologiegroep schiet 28,7 procent hoger tot 0,68 cent. Sinds op 12 april bekendraakte dat Option 12 miljoen euro heeft opgehaald, een kapitaalronde waaraan ook Marc Coucke voor 3 miljoen euro deelnam, is Option al ruimschoots verdubbeld in waarde.

Twee andere centjesaandelen, ABO-Group en 4Energy Invest, haken hun wagonnetje aan de Option-trein en winnen respectievelijk 22 en 10 procent. Specifiek nieuws is er niet. 4Energy moet normaal gesproken vandaag na beurs met een trading update komen. Bij ABO-Group, de overnemer van Thenergo, staat een omgekeerde aandelensplitsing – van 1 nieuw voor 250 bestaande aandelen – op het programma.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud