Bel20 in berenmarkt: meer dan 20 procent onder jaarpiek

In de Bel20 heeft de beer het overgenomen van de stier. ©Bloomberg

De Bel20 kelderde vandaag 3,6 procent. De Brusselse beursindex noteert daarmee 20,4 procent onder zijn piek van 22 januari. De berenmarkt is daarmee een feit.

De beurzen kenden donderdag een rotslechte dag, met verliezen van ruim 3 procent voor de Europese beurzen. Ze sloten af op het laagste peil in twee jaar. Aanleiding is de arrestatie van de financieel directeur van de Chinese telecomgroep Huawei op Amerikaans bevel. 'Dit is een belangrijke gebeurtenis', reageert Philippe Gijsels, strateeg bij BNP Paribas Fortis. 'Hoe zouden de Amerikanen reageren als de Chinezen Elon Musk in de gevangenis stoppen?'

Door de klap van donderdag noteert de Bel20  nu exact 20,4 procent onder zijn piek van 22 januari. De Brusselse beursindex sloot toen af op 4.176,88 punten. Na een hele hoop zorgen over de handelsrelaties, de wereldeconomie, de brexit en Italië, zitten we nu op 3.324,8 punten, goed voor een berenmarkt. Dat heet zo omdat beren hun prooi naar beneden drukken. Meteen komt een einde aan een lange periode waarin de stieren – die hun prooi naar boven smijten – het voor het zeggen hadden. De Bel20 zat sinds 3 februari 2012 onafgebroken in een stierenmarkt. 

Voor beleggers die belang hechten aan de signalen uit koersgrafieken is de start van de Brusselse berenmarkt een extra argument om langs de zijlijn te staan. 'Het technische plaatje ziet er over het algemeen heel slecht uit. Dinsdag bijvoorbeeld zakte de Amerikaanse S&P500-index onder het 200-daags gemiddelde', illustreert Gijsels. 

Hoe moet het nu verder? Gijsels: 'De beurzen voorspellen duidelijk een recessie. Maar de economen geloven dat niet. In de komende weken en maanden zal moeten blijken wie gelijk heeft. Meestal hebben de markten wel gelijk', besluit de strateeg ietwat somber. 

 

 

 

 

 

Een berg zorgen over de handelsrelaties, de wereldeconomie, de brexit en Italië later, sloten we gisteren af op xxxx punten, of meer dan 20 procent lager. Een berenmarkt dus. Zo genoemd omdat beren hun prooi naar beneden drukken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud