Bel20 krijgt grootste klap in twee maand tijd

Jean-Pierre Bizet, topman D'Ieteren. Photo News

De Bel20 slikte gisteren de grootste daling in bijna twee maanden. De eurocrisis is weer helemaal terug van weggeweest.

Protesten in Spanje en Griekenland tegen de overheidsbesparingen wijzen beleggers er nogmaals op dat het een hele klus wordt om de staatsfinancien van de Zuid-Europese landen op te kuisen. De Spaanse tienjaarsrente steeg opnieuw boven 6 procent. En dat Charles Plosser, de baas van de centrale bank van Philadelphia, doodleuk zegt dat het beleid van de Federal Reserve, het orgaan waar hij zelf toe behoort, waarschijnlijk de economische groei niet kan beïnvloeden, is ook niet meteen geruststellend.  De Bel20 zakte 1,8 procent tot 2.405 punten. Het was de grootste terugval sinds begin augustus.

GDF Suez verloor 2,2 procent tot 17,88 euro.  Credit Suisse plakt een underperform-advies op het aandeel met een koersdoel van 15,5 euro. Het Zwitserse beurshuis gaat er dus van uit dat het aandeel de komende maanden nog eens zo’n 15 procent zal zakken. Begin vorige week stond het nog boven 20 euro. Het aandeel kreeg dinsdag al een rake tik van meer dan 6 procent, omdat het aandeel sinds dinsdagochtend zonder het recht op een interimdividend noteert.

De analisten van Credit Suisse denken dat dat interimdividend - een keuzedividend - druk zal blijven zetten op de aandelenkoers. Aandeelhouders kunnen kiezen tussen de betaling van 83 eurocent cash of de betaling in aandelen ter waarde van 16,86 euro, een stuk onder de huidige aandelenkoers. Aandeelhouders hebben nog tot 15 oktober om hun keuze te maken. Credit Suisse maakt zich bovendien zorgen over de impact van nieuwe regelgeving en belastingsystemen in Frankrijk en Belgie. ‘We zien daar heel wat tegenwind’, klinkt het. In Belgie voert minister Johan Vande Lanotte strijd tegen Electrabel, terwijl in Frankrijk een bevriezing van de gastarieven en nieuwe belastingen voor grote bedrijven op tafel liggen.

D’Ieteren verloor 2 procent tot 38,60 euro. Rabo Securities haalt het aandeel van de kooplijst. ‘De waardering waartegen het aandeel noteert – namelijk 10 keer de nettowinst en 7 keer de bedrijfskasstroom – is niet langer laag te noemen’, aldus de analisten. Het koersdoel blijft 40 euro. Ze zien voor het tweede halfjaar van 2012 enkele grote uitdagingen voor het bedrijf. ‘D’ieteren Auto heeft zijn marktaandeel in Belgie sinds juni maand na maand zien dalen. En de beglazingsdochter Belron voelt de impact van de economische moeilijkheden in Europa, al ziet het management toch tekenen van verbetering. D’Ieteren heeft een perfect spel nodig om de perfecte storm te doorstaan’, concluderen ze. 

Transics, waar eveneens een overnamebod op loopt, steeg 4,2 procent tot 7,46 euro. Het aandeel zat nog nooit zo dicht bij de biedprijs van 7,50 euro. Logisch. Tavares, het consortium rond oprichter Walter Mastelinck, heropende het overnamebod en laat daarbij de voorwaarde dat het minstens 75 procent van de aandelen in bezit wil krijgen, vallen. Tot dinsdag was het nog onduidelijk wat Tavares van plan was. Een optie was zelfs dat Tavares het bod terug introk. Dat risico valt nu weg. Iedereen die nu nog Transics-aandelen op de beurs koopt, heeft de zekerheid dat het die tegen 7,50 euro  bij Tavares kwijt kan. De beleggers moet dan wel nog tot 16 november wachten voor de uitbetaling. Traders die met lage kosten werken, kunnen hier en daar dus nog een centje oprapen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud