Bel20 sluit 0,6 procent lager af

De Brusselse beurs verloor iets meer dan een halve procent. Dat de schade niet meer opliep, was vooral te danken aan de Nederlandse en Franse inbreng in de Bel20.

De Bel20 sloot af op 3.142,6 punten, een dagverlies van 0,6 procent. De grootste positieve bijdrage kwam op het conto van Delta Lloyd. De verzekeraar klom 2,1 procent naar 18,38 euro. Volgens Bloomberg werkt Delta Lloyd aan de uitgifte van een eeuwigdurend achtergestelde obligatie.

Matthias De Wit van KBC Securities denkt dat dergelijke uitgifte van pas zou komen om de solvabiliteit van de groep dit jaar op de beoogde 200 procent te krijgen. De analist denkt dat Delta Lloyd voor 300 tot 400 miljoen euro achtergestelde schulden zou kunnen uitgeven. Daarmee zou de ratio van de groep met 15 tot 20 procentpunt toenemen tot 205 à 210 procent. Analisten houden de solvabiliteit van Delta Lloyd met argusogen in de gaten, na een onverwachte forse terugval over het eerste halfjaar van 2013.

Ook GDF Suez deed een duit in het zakje met een winst van 0,4 procent tot 20,58 euro. Exane BNP Paribas bracht gisteren zijn koopadvies en koersdoel van 23 euro voor de Franse nutsreus in herinnering.

GDF Suez noteert op de hoogste koers in ruim twee jaar. Het nutsbedrijf grossiert in koopadviezen sinds CEO Gérard Mestrallet eerder dit jaar een nieuw uitkeringsbeleid aankondigde: voortaan vloeit een minder gul dividend naar de aandeelhouders, maar gaat een groter deel van de kasstroom naar de beloftevolle internationale activiteiten. Sinds begin dit jaar won het aandeel 22 procent, alleen Bpost (+30%) doet beter in de beursbarometer.

Montea sloot af op 31,9 euro. Dat lijkt een stevige daling in vergelijking met de 32,95 euro maandagavond. Maar eigenlijk stijgt de beurskoers bijna 4 procent. Maandag nabeurs gingen er immers niet één maar twee coupons van de beurskoers af. De eerste - nummer 12 - met het inschrijvingsrecht voor de kapitaalverhoging. Per 7 bestaande stukken kunnen aandeelhouders op twee nieuwe intekenen, tegen 27 euro per stuk. Wie 7 stuks had van gemiddeld 32,95 euro, zal er na inschrijving 9 stuks hebben van gemiddeld (7 stuks van 32,95 euro en twee van 27) 31,63 euro. Bijgevolg was de theoretische startkoers van het inschrijvingsrecht - dat tijdens de intekenperiode tot 17 juni ook verhandeld wordt - 1,32 euro.

De Bois Sauvage portefeuille

  • Neuhaus 44,2%
  • Berenberg Bank 14,6%
  • Umicore 13,8%
  • Recticel 13,2%
  • Vastgoed 12,9%
  • Noël Group 3,3%
  • Beleggingen 2%
  • Overige participaties 5,4%
  • Schulden -9,7%

Maar als bevakbelegger heb je echt wel een rekenknobbel nodig, want er ging maandagavond ook nog eens een 'proratadividend' - coupon nummer 13 - van de koers af. Zo zijn de nieuwe aandelen meteen dividendgerechtigd, maar kunnen de 'oude' aandelen wel het al 'verdiende' dividend voor zich houden. En dus ging het al verdiende dividend van 94 cent óók van de koers af. Samen geeft dat een theoretische startkoers van 30,69 euro. 

Montea belooft ook een 'slotdividend' van 97 cent, wat samen 1,91 euro geeft. En dat valt wat tegen, stipt Bank Degroof-analist Jean-Marie Caucheteux aan. Hij rekende voor boekjaar 2014 op een stabiel dividend van bruto 2 euro per aandeel. Hij handhaaft zijn 'houden'-advies en koersdoel van 33 euro.

Bois Sauvage klom 0,3 procent tot 233,05 euro. Beleggersbrief De Belegger zoomt in zijn jongste editie in op de uitdovende holding en ziet 'meerdere speculatieve tintjes'. Zo zijn er de belangen in Recticel en Umicore, goed voor respectievelijk 13,2 en 13,8 procent van de portefeuille. ING wakkerde vorige week nog eens de speculatie op een Recticel-bod van het Ierse Kingspan aan. En volgens De Belegger is het niet uitgesloten dat Frère-holding GBL bereid is het belang in Umicore over te nemen. Zeker aangezien GBL de jongste tijd zijn 'kweekvijverinvestering' in de materialentechnologiegroep uitbreidde tot 7 procent.

De potentiële exits uit Umicore en Recticel zouden Bois Sauvage 130 miljoen kunnen opleveren, waarmee de holding mogelijk zichzelf van de beurs zou kunnen halen. De Belegger blijft alleszins bij het 'opbouwen'-advies voor Bois Sauvage, mede door de goede prestatie van Neuhaus. De chocoladefabrikant kende de jongste jaren een stevige groei en is goed voor liefst 44 procent van de portefeuille van de holding.

Lotus Bakeries gaat bij een volume van 636 stuks 2,1 procent hoger op 885 euro, een record. Daarmee is de koekjesbakker goed op weg voor het dertiende jaar op rij (!) de Bel20 te kloppen. Sinds begin dit jaar won het aandeel 25 procent, drie keer beter dan de 8 procent winst voor de Bel20. Intussen wordt de speculoospasta van Lotus ook een hit in het VK.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud