Bel20 sluit bijna 1 procent lager

Op de Brusselse beurs was Kinepolis een opvallende daler wegens zwakke zomermaanden en Spaanse zorgen. Ook de resultaten van Deceuninck inspireerden niet.

De Bel20 sloot 0,9 procent lager af op 2.348,72 punten. In de ochtend noteerde Brussel hoger omdat de vrijgave van de notulen van de Federal Reserve gisterenavond de hoop op een extra rondje geldcreatie in september voedde. In de namiddag stak de eurokoorts weer op. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble maakte op de Duitse radio duidelijk dat het geen zin heeft de Grieken meer tijd te geven om hun schulden af te bouwen.

Kinepolis maakt een opvallende beweging met een daling van 1,9 procent tot 65,93 euro. Nochtans sprak Bank Degroof over 'uitstekende halfjaarresultaten'. Ondanks 2,1 procent minder bezoekers (door zwakte in Spanje) steeg de omzet met 5,3 procent en verbeterde de bedrijfskasstroommarge tot 27,4 procent. In een reactie verhoogt Bank Degroof het koersdoel van van 72 tot 77 euro. Het advies wordt opgetrokken van 'bijkopen' naar 'kopen'. Allicht leed de beurskoers onder de zwakke zomer. Juli en augustus verliepen onder de verwachtingen, en dat ondanks het - voor bioscopen prima - slechte zomerweer.

Ook Deceuninck kon allesbehalve profiteren van de halfjaarresultaten. Het aandeel zakte 3,5 procent tot 1,09 euro. De resultaten lagen nochtans in de lijn der verwachtingen. De bedrijfskasstroom zakte 1,1 procent in de eerste jaarhelft tot 24,4 miljoen euro. Deceuninck kon wel geen vooruitzichten geven wegens de zwakke visibliteit.

Beleggers stuurden Ablynx 4,4 procent lager tot 3,01 euro. Ook de resultaten van dit biotechbedrijf waren in lijn van de verwachtingen. Ablynx herhaalde dat het dit jaar 20 tot 25 miljoen euro cash zal verbranden.

In de Bel20 ging Delhaize er 1,6 procent op achteruit tot 33,22 euro. Gisteren publiceerde de kleinhandelsketen minder slechte dan verwachte resultaten. Ook hier wordt Degroof 'positiever' tegenover het verhaal. 'Tegen 9 keer de winst van 2013 en een brutodividendrendement van 5 procent is Delhaize 'good value', zegt analist Marc Leemans van Bank Degroof.

Een heel ander geluid bij ING: die knipt in de winstprognoses voor Delhaize, brengt het advies van 'houden' naar 'verkopen' en verlaagt het koersdoel van 31,5 naar 29,5 euro. ING-analist John David Roeg is niet onder de indruk van de iets beter dan gevreesde resultaten die de supermarktketen woensdag rapporteerde: 'Een extreem laag gezette analistenconsensus kloppen mag je niet als een echte opluchting beschouwen'.

De analist verlaagt zijn prognose voor de winst per aandeel in 2012 met 3,5 procent, tot 3,91 euro, en die voor 2013 met 13 procent, tot 4,08 euro. 'We zien ten opzichte van ons nieuwe koersdoel van 29,5 euro nog flink wat neerwaarts potentieel', stelt ING. 'Het zicht op de marges in het derde kwartaal is erg troebel, gelet op commentaren over een zwakke Belgische markt en een nieuwe rondje prijsverlagingen in de VS.'

Roeg merkt dat naast Food Lion ook de Hannaford-keten in het noorden van de VS continu in de prijzen moet knippen, onder meer omdat de sterk groeiende warenhuisketen Target steeds meer voeding op de schappen aanbiedt.

En wat met Griekenland? 'Griekenland houdt stand, maar hoe lang nog? Elk kwartaal kan het begin zijn van een belangrijke daling van de winst, als de toeleveranciers niet langer in staat zijn de gevraagde betere voorwaarden te voldoen.'

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud