Bel20 sluit bijna 2 procent hoger

Euronext Brussel doorstond vrijdag de zware beleggerstest met glans: een kwart van de Bel20 legde halfjaarcijfers voor en dat leverde vooral bij het industrietrio Solvay, Bekaert en Nyrstar goed nieuws op, het telecomduo Belgacom en Telenet kijkt wat vanop de zijlijn toe.

De belegger die vrijdag mee wou zijn, moest een wakkere belegger zijn. Voorbeurs legden vier Bel20'ers het kwartaal- of halfjaarrapport voor. Met het kwartaalrapport van Telenet donderdag nabeurs, stond vrijdag dus een kwart van de Bel20 in de eerste resultatenpiek van de zomer voor een belangrijke test.

De Bel20 eindigde bij dit cijfergeweld 1,9 procent hoger naar 2.287,37 punten. De rode draad is gemakkelijk te trekken: beleggers reageren opgelucht op de cijfers van het 'industriële' trio Solvay, Bekaert en Nyrstar.

De grootste impuls kwam van Solvay, dat 9,3 procent hoger trok naar 89,04 euro en zo de Bel20 in zijn eentje een zetje van 18 punten gaf. De chemiereus legde duidelijk beter dan verhoopte resultaten voor over het tweede kwartaal.

Positief is vooral dat in de eerste plaats het Franse Rhodia voor de verrassing zorgt. En dat lijkt stilaan het laatste restje twijfel weg te nemen over die mega-overname van Solvay. Vooral de consumentenmarkt van Rhodia - die onder meer grondstoffen levert voor cosmetica en wasproducten - presteerde opmerkelijk sterk.

De industrie 'profiteert' wat van het feit dat beleggers na het beroerde eerste halfjaar een somber macro-economisch plaatje in de beurskoers en de winstverwachtingen verrekenden. Als chemiegroepen als Solvay dan toch vlot over die verlaagde lat springen, is de opluchting groot.

Bovendien handhaaft Solvay de prognose voor een bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (rebitda) 'in lijn met' de 2,07 miljard euro over 2011. 'Dat is belangrijk', zegt KBC Securities-analist Wim Hoste. 'We denken dat veel beleggers en analisten een lagere prognose vreesden.' Hij houdt het koersdoel voor Solvay op 105 euro, maar krikt het advies op van 'houden' naar 'bijkopen'.

Ook het felgeplaagde industriële duo Bekaert en Nyrstar zorgde voor een opluchting, al lagen de verwachtingen hier erg laag. Bij staaltechnologiegroep Bekaert kwam de recurrente bedrijfswinst (rebit) met 85 miljoen euro nipt boven de verwachting uit. Echt euforisch zijn analisten niet, tegenover de betere dan gevreesde evolutie in Europa staat weerom een misser in China. Toch overheerst de opluchting en stuurden beleggers het aandeel 5 procent hoger naar 21,50 euro.

Nyrstar koerste 16,3 procent hoger naar 3,89 euro. Veel impact heeft dit echter niet op de Bel20, aangezien het aandeel minder dan 1 procent van de indexkorf vertegenwoordigt. De halfjaarwinst van de zinkspecialist viel nog meer terug dan gevreesd. Maar hier lijken beleggers te focussen op de schuldenlast. 'De grote plus van het halfjaarrapport is de schuldreductie van meer dan 100 miljoen tot 618 miljoen euro', stipt Rabo Securities aan.

Maar echt vrolijkmakend is de achterliggende reden van die daling niet: 'De redenen van de lagere nettoschuld zijn een strikte beheersing van het investeringsbudget en minder werkkapitaal', merkt het beurshuis op. Dat zijn dus twee factoren die meteen suggereren dat Nyrstar geen snel herstel van de marktomstandigheden verwacht.

ING-analist Emmanuel Carlier nuanceert inderdaad die hausse: 'Je moet die stijging een beetje afzetten tegenover de zware koersval die er aan voorafging'. Carlier ziet twee factoren die de remonte verklaren. 'Een eerste is de forse daling van de nettoschuld. Dat is te danken aan de forse inkrimping van het werkkapitaal, mede door de lage grondstoffenprijzen, al kun je dat natuurlijk niet blijven doen. Ook bevriest Nyrstar de kapitaalinvesteringen en gaat de groep nog extra besparingen onderzoeken. Dat is op korte termijn goed nieuws, maar er straalt toch niet bepaald veel vertrouwen in de toekomst van af. Bij de huidige contantprijzen op de zinkprijzen zie ik nog altijd neerwaartse risico's voor het aandeel.'

De ING-analist ziet nog een tweede factor: 'Die factor heet Mario Draghi. De ECB-voorzitter zorgde met zijn uitspraken voor een heropleving van de 'risk on'-strategieën. En dus zie je dat er heel veel zwaar afgestrafte aandelen gewoon stijgen omdat beleggers weer meer risico durven nemen, wat je bijvoorbeeld duidelijk bij D'Ieteren merkt.' De autospecialist D'Ieteren veerde effectief 6,8 procent op tot 34,09 euro.

In de telecomsector ging Belgacom 0,4 procent hoger tot 23,97 euro, Telenet won 1,1 procent tot 36,79 euro.

De resultaten van Belgacom kwamen onder de verwachting uit, maar dat was vooral door een eenmalige voorziening van 34 miljoen euro voor de telecomwet. 'Dat betekent niet dat het tweede kwartaal goed was aangezien de onderliggende winstgevendheid aan het afbrokkelen is', stipt Bank Degroof-analist Siddy Jobe aan. Maar zowel Jobe als zijn KBC Securities-collega Nico Melsens raken niet aan hun advies voor de voormalige Belgische monopolist. Jobe stipt aan dat Belgacom een van de meest defensieve telecomaandelen in Europa is, en Melsens wijst op het hoge dividendrendement.

De cijfers van Telenet worden door het analistenheir op applaus onthaald. Maar bij de analisten van Rabo Securities is dat meteen aanleiding om wat voorzichtiger te worden. 'De huidige waardering van Telenet laat weinig opwaarts potentieel in de komende maanden. Ook de risico's van regulering en een mogelijke overname van een belang in BASE zijn mogelijk geen positieve elementen', stellen analisten Frank Claassen en Philip Scholte. Ze verlagen hun advies van 'kopen' tot 'bijhouden'.

GBL was niet vooruit te branden en tikte 0,2 procent hoger af 53,38 euro. De Frère-holding is nochtans met zijn portefeuille Franse steraandelen een soort ‘mini-CAC40’. En vrijdag kwam oliereus Total, cementgroep Lafarge en mineralengroep Imérys elk met meevallende resultaten. De drie zijn samen goed meer dan 60 procent van de GBL-portefeuille. De 94 miljoen stuks Total, de 60 miljoen stuks Lafarge en de 43 miljoen stuks Imerys in de GBL-portefeuille stegen vrijdag gezamenlijk zo’n kwart miljard euro in waarde. In vergelijking daarmee viel de stijging van de beurswaarde van GBL – met 21 miljoen euro erg mager uit.

Buiten de Bel20 is er geen discussie over het meest opvallende aandeel: Thrombogenics koerste bij een erg stevige handel 13,2 procent hoger naar 26,37 euro. De Leuvense biotechnologiegroep schoot bij opening meer dan 20 procent hoger na het positieve Amerikaanse advies voor stermiddel ocrisplasmine, maar nam later wat gas terug.

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud