Bel20 sluit dankzij Oranjefactor boven 3.000

Na een hele week flirten met die grens, finishte de Bel20 boven 3.000 punten. Dit vooral dankzij het 'Oranje-gevoel' van de beursbarometer, Delta Lloyd.

De Bel20 tikte 0,4 procent hoger af op 3.019 punten. En ook al is de Nederlandse AEX tot nader order in 2014 het kneusje onder de beurzen was het ironisch genoeg de ‘Oranje-factor’ die donderdag en vrijdag voor het beslissend duwtje zorgde om de Bel20 boven 3.000 te laten afronden.

Voor de tweede dag op rij was immers Delta Lloyd de primus. De Nederlandse verzekeraar kon met zijn jaarresultaten de beleggersvrees over de solvabiliteit sussen. Vrijdag trok het aandeel nog eens 1,7 procent hoger op 20,15 euro.

Tevreden maar lauw was de reactie op de jaarresultaten van vastgoedbevak Befimmo (51,89 euro, +0,5%) die gisterenavond na beurs werden bekendgemaakt. Het bedrijf zag zijn huurinkomsten lichtjes stijgen, de kasstroom was bijna stabiel en het dividend blijft op niveau, ook dit jaar. Ze veranderen dan ook niets aan hun koersdoel, noch aan hun advies.

'Alles in de lijn der verwachtingen', klinkt het bij Jean-Marie Caucheteux van Bank Degroof (54 euro, houden). Bij Koen Overlaet-Michiels van KBC Securities (55 euro, bijkopen) valt op dat de algemene kosten sneller stegen dan verwacht. Jaap Kuin van ING (48,90 euro, houden) ziet op lange termijn meer heil in Cofinimmo (85,63 euro, +0,5%) maar op korte termijn prefereert hij toch Befimmo. Hoewel het aandeel nog steeds met een korting op de intrinsieke waarde noteert, krijgt het dus van niemand een koopaanbeveling.

Buiten de Bel20 ging ook Kinepolis voor de tweede dag op rij stevig hoger. De bioscoopuitbater zette in de loop van de dag met 127,48 euro een vers record neer en tikte 2,4 procent hoger af op 126 euro.

Aan het andere uiteinde noteerde Nyrstar, met een verlies van 3,6 procent tot 2,92 euro bij een fors handelsvolume van bijna een half miljoen stuks. Dit na een rapport van Morgan Stanley. Een verkoopadvies en koersdoel van 2,50 euro van Morgan Stanley doet niet meteen opbeurende lectuur vermoeden zo blijkt.

'Zelfs in een scenario waar de zinkprijs met 10 procent stijgt; het bedrijf zijn volumedoelstelling haalt in de mijnontginning; de besparingsobjectieven worden bereikt en de vermindering van het werkkapitaal niet omgekeerd wordt, zelfs dan zal de kasstroom van Nyrstar niet voldoende zijn om én de rentelasten te betalen en de minimale onderhoudsinvesteringen te verrichten om de activiteiten draaiende te houden’, luidt de kritische visie van de Morgan Stanley-analisten.

Het beurshuis heeft ook vragen bij de beslissing van Nyrstar om bij de publicatie van de jaarresultaten eerder deze maand de afboeking van 203 miljoen euro op de mijnen integraal te compenseren door 207 miljoen euro afboekingen op de smelters terug te nemen. ‘Wij denken dat die terugname nodig was om te vermijden dat Nyrstar de schuldconvenanten op zijn gestructureerde kredietfaciliteit - die niet publiek gemaakt zijn - zou schenden in het geval de groep haar afnamecontract met Talvivaara zou moeten afboeken’, luidt het.

Pro memorie: op het zinkleveringscontract met zijn noodlijdende Finse partner Talvivaara heeft Nyrstar nog geen cent afgeschreven. Nyrstar betaalde in 2010 240 miljoen euro voor de volledige zinkproductie van Talvivaara. Maar het is twijfelachtig of de overeenkomst nog enige waarde heeft. Niet alleen kwamen de zinkleveringen nooit echt op gang, vorig jaar ging Talvivaara ook nog overkop door wanbeleid. ‘Enkel als de curator beslist het contract effectief stop te zetten, moeten we een waardevermindering boeken’, zegt financieel directeur Heinz Eigner bij de jaarcijfers.

Vooralsnog gaat Nyrstar er nog altijd van uit dat de zinkleveringen ergens in de toekomst zullen hervatten. De zinkgroep hoopt samen met de Finse overheid en de andere schuldeisers tot een oplossing te komen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud