Bel20 sluit derde dag op rij hoger af

Voor de tweede dag op rij slaagde de Bel20 erin een negatieve opening om te buigen in een positief slot. De opvallendste uitschuiver was voor Umicore, na teleurstellende resultaten van een rivaal.

De Bel20 sloot 0,3 procent hoger af op 2.374,8 punten, de derde dagwinst op rij. Een positieve opening van Wall Street trok de Europese beleggers in de namiddag over de streep.

De materiaaltechnologiegroep Umicore liet 3,2 procent liggen tot 39,35 euro. Dat is vooral ingegeven door een tegenvallend halfjaarrapport van het Britse Johnson Matthey, dat samen met Umicore en BASF de markt voor autokatalysatoren beheerst.

'Het is vooral de prognose van Johnson Matthey die verraste', zegt Filip De Pauw, analist bij ING. 'Toen Umicore eind oktober een kwartaalupdate gaf, verwachtte het bedrijf om in de katalysatorendivisie de vertraging in de Europese auto-industrie wellicht verder te voelen. Terwijl Johnson Matthey vandaag stelde dat het nog een verslechtering verwacht. Dat klinkt sterker, wat de koersreactie bij Johnson Matthey én Umicore kan verklaren.'

Bij Johnson Matthey viel ook de recyclagetak tegen, bij Umicore dé winstmotor van de groep. 'Maar die twee divisies kan je niet met elkaar vergelijken', zegt De Pauw. 'Umicore is veel breder en recycleert meer dan twintig metalen.' 

'De cijfers en de prognose van Johnson Matthey bevatten geen verrassingen voor een Umicore-belegger', zegt Wim Hoste, analist bij KBC Securities. 'Bij de kwartaalupdate van Umicore eind oktober waren al deze trends al aanwezig. Dat neemt niet weg dat er voor beide bedrijven flink wat uitdagingen zijn, die vandaag nog eens bevestigd zijn. Het aandeel van Umicore heeft lang goed stand gehouden, ondanks die uitdagingen.'

Mobilofoonoperator Mobistar herstelde 4,9 procent tot 19,61 euro. Handelaars spraken over een ‘technisch herstel’. ‘Sinds duidelijk werd dat Mobistar uit de MSCI Belgium vliegt op 30 november, kende het aandeel forse verkoopdruk. Dat is uiteraard niet om een fundamentele reden.’

Delhaize genoot eveneens van koopinteresse. Het aandeel won 2,5 procent tot 27,19 euro.. De supermarktketen is nochtans door de kwakkelende Amerikaanse thuismarkt onverminderd de favoriet van shorters. De vijf shorters in het aandeel zitten nu al short in 5,83 procent van de Delhaize-aandelen, tegenover 3,67 procent bij de eerste melding eerder deze maand. Die extra shortersaandacht geeft meteen wat extra duiding bij de verdere koersval van het aandeel de voorbije paar weken.

KBC ging 3,5 procent de hoogte in tot 21,6 euro. Dit jaar is de bank- verzekeraar met ruime voorsprong de best presterende Bel20-component (+118%). Als we Morgan Stanley mogen geloven, zit het beste van de rit er evenwel op: het Londense beurshuis hanteert in een lijvige vooruitblik van de Europese bankensector in 2013 een neutraal advies voor KBC en een koersdoel van 22 euro voor 2013. KBC behoort niet toch het lijstje favoriete aandelen, maar evenmin tot het lijstje te mijden aandelen.

Ablynx zakte 1 procent tot 4,87 euro. Het nieuws rond de samenwerking met de Noorse branchegenonot Algeta kan de koers van de Gentse biotechnologiegroep dus bepaald niet opkrikken. Het aandeel is sowieso na een erg stevige klim in oktober in november in mindere doen.

Analist Jan De Kerpel van KBC Securities legt uit waarom de samenwerking nochtans best interessant is. Algeta legt zich toe op nieuwe, doelgerichte kankertherapieën op basis van zijn alfa-farmaceutisch platform. Daarbij worden radioactieve deeltjes gebruikt om kankercellen doelgericht te vernietigen.

Algeta's hoofdproduct is Alpharadin, dat binnenkort zou moeten worden goedgekeurd voor de behandeling van mannen met castratieresistente prostaatkanker. De samenwerking met Ablynx houdt in dat het Gentse bedrijf nanobodies zal ontwikkelen tegen een bepaald kankerdoelwit en dat Algeta dan de technologie zal leveren om de radioactieve alfa-transimitter thorium-227 te laden.

'Wij geloven dat de combinatie van Algeta's technologie met nanobodies zinvol is, omdat de kenmerken van nanobodies in vergelijking met standaard monoklonale antilichamen (stabiliteit, geen nood aan koudeketendistributie etc.) bijkomende voordelen zouden kunnen opleveren voor nieuwe kankerproducten', zegt De Kerpel. Aangezien het om een project in een vroeg stadium gaat, is er evenwel geen impact op De Kerpels waardering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud