Bel20 sluit voor 8ste dag op rij hoger af

De Bel20 sloot 0,25 procent hoger af op 3.161,85 punten. Het was meteen de achtste opeenvolgende handelsdag dat de Brusselse sterindex hoger (of stabiel) afsloot.

De beurzen steunen op de verwachting dat de ECB op 5 juni het monetair beleid zal versoepelen. Dat laatste stuurt de langetermijnrente ook lager. En een lagere rente is ook weer goed voor de beurs.

Belgacom (+2,1%, 24,31 euro) was de grootste stijger in de Bel20. Dinsdagavond kwam het bericht dat de Raad van State Belgacom gelijk geeft in zijn kabeloorlog tegen Telenet (+0,2%, 43,35 euro).

De Raad van State heeft 'de beslissingen vernietigd waarbij vier intercommunale verenigingen medio 2008 hun televisieactiviteiten en televisieabonnees alsook bijkomende rechten op hun kabelnetwerken hebben overgedragen aan Telenet', klinkt het. 'Mede op grond van het antwoord van het Hof van Justitie op een prejudiciële vraag, valt de Raad van State Belgacom bij dat deze transactie niet mocht gebeuren zonder marktbevraging en dat bijgevolg ten onrechte is geweigerd om over het aanbod van Belgacom in gesprek te gaan.'

KBC Securities maakt zich alvast weinig zorgen over de gevolgen van de uitspraak voor Telenet. 'Samen met het bedrijf geloven we niet dat de uiteindelijke uitkomst van de discussie enige impact op de operationele of financiële resultaten van de groep zal hebben', stelt analist Ruben Devos. 'Bovendien zal een formele en definitieve regeling nog tot 2017 op zich laten wachten.' Het koopadvies en koersdoel van 45 euro voor Telenet blijven dan ook ongewijzigd.

Ook Bank Degroof acht het veel te vroeg om uitspraken te doen over de definitieve uitkomst van de zaak. 'Op dit moment is het nog onzeker wat de volgende juridische stappen van Belgacom zullen zijn en hoeveel schade zullen claimen en of de rechtbank die eis ook zal inwilligen.'

Analist Bart Jooris hecht meer belang aan het interview dat Liberty Global-CEO Michael Fries gaf aan de Duitse krant Börsen-Zeitung. Liberty Global is hoofdaandeelhouder van Telenet en stelt dat het 6 miljard euro klaar liggen heeft om overnames te doen, 'hoofdzakelijk in de landen waar het nu al aanwezig is'. 'Dit bevestigt onze visie dat er liever vroeger dan later een overnamebod komt op Telenet', stelt Jooris. De analist geeft een 'houden'-advies en een koersdoel van 44 euro.

Delhaize (-0,5%, 52,33 euro) noteerde vandaag zonder het recht op een dividend van 1,56 euro bruto per aandeel. Vermits het aandeel slechts 24 cent daalde, gingen de aandeelhouders erop vooruit. Nochtans verscheen niet zo'n goed nieuws.

In een persbericht kondigde Delhaize aan dat de topman van de Belgische poot, Dirk Van den Berghe, andere oorden opzoekt. Het is al de derde topmanager die de nieuwe CEO Frans Muller ziet vertrekken sinds zijn aanstelling.

'De aankondiging van het ontslag is een nieuwe ontgoocheling voor de nieuwe CEO, die al verschillende belangrijke mensen zag vertrekken', meent Bank Degroof-analist Hans D'Haese. 'De topman van de Belgische activiteiten laat een bedrijf achter dat te kampen heeft met zeer uitdagende omgeving op zijn thuismarkt.' D'Haese behoudt zijn 'hold'-advies en koersdoel van 53 euro, 'omwille van waarderingsredenen'.

Een gelijkaardig geluid valt te horen bij KBC Securities. 'Wij betreuren het vertrek, want de groep wacht nog vele uitdagingen. Zo probeert Delhaize in België zijn onderscheidende positie terug te winnen, terwijl het de efficiëntie verhoogt', stelt analiste Pascale Weber.  

KBC Securities blijft wel bij zijn 'bijkopen'-advies en een koersdoel van 60 euro, 'omwille van de verbeterde trend bij de Amerikaanse dochter Food Lion- de belangrijkste tak van de groep - en de nog altijd aantrekkelijke waardering.'

Op de brede markt was Real Dolmen een uitblinker met een winst van 6,3 procent naar 21,74 euro. Dinsdag nabeurs maakte dat IT-dienstengroep de resultaten van zijn gebroken boekjaar bekend.

Real Dolmen haalde over het gebroken boekjaar 11,6 miljoen bedrijfswinst op 247,8 miljoen omzet. In het eerste halfjaar was dat respectievelijk 4,9 en 115,1 miljoen. Dat wil zeggen dat de groep in de tweede jaarhelft 6,7 miljoen winst draaide op 132,7 miljoen omzet. En dus de – neerwaarts bijgestelde – prognose inlost voor een marge van 5 procent in de tweede jaarhelft. Het bedrijf kondigt ook aan dat het exclusieve gesprekken voert om zijn Franse dochter Arial Conseil te verkopen.

'De marges zijn significant verbeterd in vergelijking met vorig jaar dankzij de duurzaam verbeterde productiviteit bij een aantal divisies en de toegenomen efficiëntie in heel het bedrijf', beoordeelt KBC Securities-analist Guy Sips de resultaten. 'We zijn vooral tevreden dat Real Dolmen voor het volgende boekjaar verwacht dat zowel de divisie Professional Services als Business Solutions sneller zal groeien dan de markt.' Sips adviseert te kopen met een richtprijs van 26 euro.  

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud