Bel20 zet punt achter verliesreeks

©BELGA

Euronext Brussel wist zich dinsdag opvallend goed te herpakken na de langste verliesreeks sinds november vorig jaar. Al betekent dat nog lang niet dat de markten nu gekalmeerd zijn.

Beleggers in Brussel konden dinsdag eindelijk herademen na zes dagen stress over een verdere escalatie van de crisis op de groeimarkten. Maar nu de Indiase centrale bank de rente optrok en Turkije dezelfde weg op leek te gaan keerde de rust eindelijk wat terug op de aandelenmarkten.

In die mate zelfs dat de Bel20 de dag  0,8 procent hoger  sloot op 2.902,57 punten. ‘Het is een goed teken dat beleggers opnieuw bijkopen tijdens de dipjes’, viel te horen in de marktenzalen. ‘Het maakt duidelijk dat toch nog altijd voldoende geld langs de zijlijn staat dat de markten kan ondersteunen. Maar zolang bedrijven nog geen resultaten hebben vrijgegeven die de beurzen in een duidelijke richting kunnen sturen, zullen we met dit soort koersschommelingen moeten leven.’

Binnen de Bel20 was bank-verzekeraar KBC  de sterkste stijger met een winst van 3,6 procent op 45 euro. Maar de opvallendste koersbewegingen deden zich op de brede markt voor.

Te beginnen met Sioen. De textielspecialist zette in de namiddag een stevige sprint van 6,1 procent in tot 9,23 euro. Het is geleden van juni 2008 dat Sioen nog eens boven de 9 euro noteerde. ‘Niet dat er specifiek nieuws te rapen viel over het bedrijf’, reageerde een handelaar. ‘Net zoals de specialist in wassystemen Jensen of de technologiegroep RealDolmen koopt ook Sioen gretig eigen aandelen in. Mogelijk heeft dat een fondsbeheerder ertoe verleid om de koopknop in te duwen.’

‘Er waren trouwens wel meer aandelen die opvallende bokkensprongen maakten zonder een duidelijke aanleiding’, vervolgt de handelaar. ‘Tessenderlo wipte bijvoorbeeld eveneens 6 procent hoger tot 19,40 euro.’

Enkele van de kleinere waarden die maandag nog zwaar onder vuur lagen, wisten zich eveneens te herpakken nu de rust op de aandelenmarkten -even?- terugkeerde. Tigenix, dat maandag nog met ruim 9 procent was teruggevallen, won opnieuw 5 procent op 0,84 euro.

Opvallender was wellicht het feit dat de fabrikant van pvc-raam- en deurprofielen Deceuninck een winst van 3,9 procent boekte op 2,11 euro. Het aandeel was een dag eerder met meer dan tien procent gekelderd. Het beurshuis KBC Securities had toen geadviseerd om wat winst te nemen op het aandeel , na de indrukwekkende klim van de voorbije weken.

Een gelijkaardig oordeel velde ING-analist Quirijn Mulder dinsdag over de tankerrederij Euronav. De reuzenstap die Euronav onlangs zette door de mammoettankervloot van het Deense Maersk over te nemen en de hogere scheepvaarttarieven hebben het aandeel in een rotvaart de hoogte ingejaagd. Die klim is deels terecht, merkte Mulder op.

'Maar misschien zijn beleggers zich er te weinig van bewust dat de overname niet zo heel veel synergievoordelen oplevert terwijl Euronav de volle pot heeft betaald voor de vloot van Maersk. Het aandeel noteert vandaag aan een premie van 32 procent ten opzichte van zijn intrinsieke waarde. Daarmee denken we dat Euronav correct is gewaardeerd.' ING verlaagt om die reden zijn advies voor het aandeel van Buy naar Hold, al verhoogt de bank wel zijn koersdoel van 6 tot 9 euro.

Veel hinder ondervond Euronav niet van dat strengere oordeel - misschien ook omdat het beurshuis Petercam zich een dag eerder wel nog positief had uitgelaten over de Belgische scheepvaartaandelen. Euronav steeg 1 procent tot 9,80 euro.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud