Belegger haalt Delhaize even van strafbankje

De Bel20 sloot 0,6 procent hoger. Telenet zakte 2 procent na een adviesverlaging bij Citi. Delhaize daarentegen werd op de kooplijst van Citi gezet.

Het zijn de analisten van de Amerikaanse bank Citigroup die voor leven in de brouwerij zorgen binnen de Brusselse sterindex.

Citigroup stuwde Delhaize (+2,6%) naar de top van de tabellen, door een koopadvies te plakken op de retailer. Citi krikt het advies voor Delhaize op tot 'kopen', het koersdoel gaat van 33 naar 35 euro.

Citi-analist Alastair Johnston merkt op dat Delhaize 'één van de minst geliefde aandelen' uit de sector is. Maar volgens hem houden beleggers al rekening met zwakke tweedekwartaalresultaten. Eerder dit jaar biechte de bedrijfstop op dat de bedrijfswinst dit jaar 15 tot 20 procent zal dalen, waarop het aandeel de dieperik inging.

Citigroup denkt evenwel dat investeerders momenteel de kans op een verkooprenaissance in het tweede halfjaar, en in het bijzonder in het laatste kwartaal, onderschatten. Het vierde kwartaal is dankzij de eindejaarsverkopen voor elke retailer de belangrijkste periode van het jaar. 'De beslissing om klanten terug te lokken met promoties en dus lagere winstmarges - zowel in de VS als in Belgie - is de goede beslissing geweest.'

Delhaize publiceert volgende week woensdag zijn tweedekwartaalcijfers. Bij KBC Securities toont Pascale Weber zich in afwachting van haar voorzichtige kant. 'We wachten liever nog wat vooralleer op de trein te springen gelet op de kans op tegenvallende cijfers'

Herinner u dat Delhaize in het eerste halfjaar van 2012 met 30 procent koersverlies een van de slechtst presterende aandelen op Euronext Brussel was. Dat had alles te maken met de strategische blunder om duurdere grondstoffen door te rekenen aan de consument, waardoor die laatste goedkopere oorden ging opzoeken. Dat alles leidde tot een verlies van 10 miljoen euro in het eerste kwartaal. In juni tikte het aandeel het laagste peil in negen jaar aan.

Telenet

Citi haalt Telenet (34,48 euro, -2,3%) dan weer van de kooplijst. Het bedrijf liet maandag weten dat het, in plaats van grote overnames te doen in de toekomst, schulden gaat maken om eigen aandelen in te kopen. Telenet biedt daarbij aan om in te tekenen op een gedeeltelijk uitkoopbod aan 35 euro per aandeel. Hoofdaandeelhouder Liberty Global liet weten zijn aandelen niet te zullen aanbieden, waarmee het belang van de Amerikaanse groep zou stijgen tot meer dan 61 procent, mocht het bod slagen.

Beurshuis Nomura liet daarentegen weten dat het vindt dat beleggers het voordeel van Liberty maar moeten volgen, en hun aandelen dus beter niet aanbieden. Volgens Nomura is de houding van Liberty een teken aan de wand dat 35 euro niet de echte waarde van het aandeel weerspiegelt. 'Een onafhankelijke waarderingsoefening van Rotschild & Sons zal midden september in het propectus gepubliceerd worden. We vragen ons af hoe zij aan een waardering van 35 euro zijn terechtgekomen.' Voorts impliceert Nomura dat dit mogelijk een stap is van Liberty om Telenet in te lijven zonder een eerlijke prijs te betalen.

Telenet staat in 2015 niet meer op de beurs', is dan weer de opvallende prognose van Citi-analist Dimitri Kallianiotis. 'De aankondiging van gisteren is volgens ons vooral in het voordeel van Liberty Global', stelt de analist.

'Minderheidsaandeelhouders krijgen een bodem onder de koers door de inkopen, maar anderzijds moeten ze het met een steeds minder liquid aandeel en zonder dividenden stellen. Gelet op de dure waardering van Telenet is een uitkoopbod weinig waarschijnlijk: Liberty noteert zelf tegen 7,6 keer de bedrijfskasstroom, Telenet tegen 8,6 keer. Bovendien controleert Liberty nu al de raad van bestuur. Het kan gewoon blijven zitten en zijn belang mondjesmaat verhogen door niet op de partiële overnamebiedingen in te gaan. We voorspellen dat Liberty tegen 2015 100 procent van de aandelen zal hebben.'

Brede markt

Op de brede markt verloor Alfacam 8 procent nadat er maandag bijna 25 procent bijkwam. Alfacam is al ruim acht maanden op zoek naar een investeerder die de financiën van het met schulden overladen bedrijf recht moet trekken. Het bedrijf kan momenteel enkel overleven met dank aan de welwillendheid van de banken, die Alfacam al sinds eind vorig jaar uitstel van betaling hebben toegezegd.

Dat er eind vorige week eindelijk twee pistes bleken te bestaan voor investeerders, is goed nieuws. Vraag is echter hoeveel er overschiet voor de aandeelhouders, als er een deal kan worden gemaakt met een investeerder. Volgens onze informatie moet het bedrijf aan meer dan 10 miljoen euro zien te geraken om zich te kunnen stutten. De beurswaarde bedraagt momenteel 14,3 miljoen euro. Een aanzienlijke verwatering dreigt dus, zelfs als een investeerder bereid is om aan de huidige koers te investeren.

En die kans is klein. Alfacam zal immers snel moeten schakelen, wil het op de steun van de banken blijven rekenen. Het is nu of nooit. En dat maakt de onderhandelingspositie er niet gemakkelijker op.

Nog op de brede markt doet het aandeel Eckert & Ziegler Bebig - het vroegere IBt - hoegenaamd niets, ondanks de sombere vooruitzichten voor de tweede jaarhelft. Sinds het Duitse Eckert & Ziegler een verplicht bod moest uitbrengen op de farmagroep, is de liquiditeit van het aandeel verwaarloosbaar. 'Dat maakt koersvorming moeilijk', zegt het bedrijf ook gewoon zelf in een persbericht. Zelfs een vooropgestelde winstdaling van 40 procent krijgt er geen beweging in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud