Advertentie
Advertentie

Belegger onthaalt Bpost-deal erg sceptisch

©Photo News

Een prijzige deal die pas vanaf 2020 begin te renderen. Dat was niet meteen het nieuws waar Bpost-aandeelhouders op zaten te wachten. Het aandeel duikt ruim 4 procent lager.

Zeggen dat beleggers in de wolken zijn over de 700 miljoen euro die Bpost neertelt voor de Amerikaanse e-commercespeler Radial is de waarheid geweld aandoen. Het aandeel Bpost opende lager en dat verlies liep op tot 3,6 procent tijdens een als gevolg van technische problemen eerder warrige telefonische analistenconferentie van het management.

Het geringe enthousiasme vloeit voort uit twee factoren. Ten eerste stipt Jefferies-analist David Kerstens aan dat Bpost voor Radial 12,2 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) betaalt, een stuk meer dan de 8,7 keer de ebitda die beleggers Bpost zelf waard achten. Op zich niet onlogisch, gezien de betere groeivooruitzichten, maar maakt van Radial geen koopje. 

Nog belangrijker is dat Bpost ten tweede zelf aangeeft dat de deal pas vanaf 2020 zal bijdragen aan de winst, een gegeven waar het gros van de vragen op de analistenconferentie op focuste. Dat is een belangrijk verschil met de afgeketste miljardenovername van het Nederlandse PostNL, die wel vrijwel meteen de winst een boost zou hebben gegeven

Dat de nieuwe aanwinst pas in 2020 de winst van BPost zal stutten, komt omdat Radial zelf het resultaat is van een recente fusie, tussen eBay Enterprise en Innotrack. De kosten om die twee bedrijven in elkaar te schuiven zullen nog tot 2019 op de rendabiliteit wegen. Daar komt bij dat Radial fors in expansie heeft geïnvesteerd, waardoor er de komende jaren stevige afschrijvingen zijn die net als de integratiekosten op de rendabiliteit zullen wegen. 

Dividend

CEO Koen Van Gerven verzekert wel dat het dividendbeleid onveranderd blijft. Bpost keert in principe 85 procent van de nettowinst van het Belgische moederbedrijf én volgens de Belgische boekhoudnormen uit. Het dividend hangt dus niét af van de volgens de internationale boekhoudnormen IFRS geconsolideerde resultaten, inclusief de buitenlandse dochterbedrijven.

Toch zien sommige analisten ook voordelen in de overname. 'De overname verbetert het groeiprofiel van Bpost, tegen een toch aanvaardbare waardering voor de nieuwe aanwinst', stelt Marcel Achterberg van Degroof Petercam. 'De business van Radial is minder kapitaalintensief dan die van Bpost. En omdat de cash van Bpost toch niets opleverde, verwachten wij een zeer minieme verwatering van de winst per aandeel, tot Radial in 2020 tot de groepswinst begint bij te dragen.' Hij herhaalt het advies de aandelen op te bouwen, met een koersdoel van 25 euro.

Ook Ruben Devos van KBC Securities ziet wel rede achter de deal. 'BPost breidt hiermee zijn activiteiten in de VS uit, en wint essentiële knowhow in een enorm ontwikkelde e-commercemarkt. Het past perfect in de strategie om de internationale voetafdruk te versterken en om meer toegevoegde waarde te creëren in e-commerce.' Ook hij hanteert een koersdoel van 25 euro, maar gaat niet verder dan het advies om de aandelen bij te houden.

Lage toegevoegde waarde

ABN Amro vindt de transactie helemaal niets, en herhaalt de aanbeveling de aandelen te verkopen. 'Bpost betaalt op het eerste gezicht een hoge waardering, voor wat in feite een business is met een lage toegevoegde waarde. De internationale pakjes- en brievendivisie van Bpost is in wezen een broker voor inkomende, uitgaande en transitpost, waarvoor het beroep doet op andere operatoren. Het internationale transport tussen de hubs wordt ingekocht. Het is een activiteit waarvoor weinig activa nodig zijn, met lage eencijferige winstmarges. In deze sector is het makkelijk omzet te kopen.' 

'We kunnen niet anders dan te besluiten dat deze overname ook gezien moet worden in het licht van het krimpende postimperium in België, waar de cashflow mede te danken is aan een erg protectionistische regelgeving.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud