Advertentie

Belegger smaakt Bulgaarse expansie KBC

©BELGA

De Bel20 start 2017 met bescheiden winst. Een winst die louter te danken is aan KBC, dat applaus oogst voor de eerste grote deal sinds de bankencrisis.

De Bel20 opende lager, maar noteert intussen met 0,4 procent winst op 3.620 punten. 

Met enige vertraging reageren beleggers duidelijk positief op de deal die KBC sloot in Bulgarije, de eerste grote overname sinds de bankencrisis in 2008. Het aandeel koerst nu 1,6 procent hoger naar 59,86 euro en aangezien KBC met een weging van 11,6 procent de op één (ING met 13,4%) na invloedrijkste Bel20'er is geeft die klim een serieuze boost aan de Brusselse beursbarometer. 

Degroof Petercam stipt aan dat de Bulgaarse bank UBB die KBC overneemt tegen 1,29 keer de tastbare boekwaarde een behoorlijk prijskaartje heeft, maar dat gelet op de hoge verwachte economische groei in het land verantwoord. De nettowinst van UBB van 26 miljoen over 2015 is echter miniem vergeleken met de 2,6 miljard winst die KBC over datzelfde jaar boekte. 'De deal kan KBC een beetje helpen in de pogingen om het bovenste lijntje van de resultatenrekening te laten groeien, maar is te klein om ons 'houden'-advies te veranderen', klinkt het. 

Gelet op het nieuws bij KBC  zoomen we even in op KBC Ancora , het controlevehikel boven de bank- en verzekeringsgroep. Pro memorie: KBC Ancora heeft als enig actief 77,516 miljoen aandelen KBC in portefeuille. Aangezien er iets meer aandelen uitstaan van KBC Ancora zelf - 78,301 miljoen - vertegenwoordigt elk aandeel KBC Ancora 0,99 'onderliggende' aandelen KBC. 

De intrinsieke waarde van het aandeel KBC Ancora bereken je dus door de beurskoers van KBC maal 0,99 te doen en daar vervolgens de schuldenlast van 5,06 euro per aandeel van af te trekken. KBC Ancora zakt licht naar 39,75 euro. Op dit ogenblik levert dat een intrinsieke waarde op van 54,17 euro, waardoor de huidige beurskoers (39,75 euro) een korting van iets meer dan 26 procent impliceert. Dat is een procentpunt meer dan eind 2016, omdat het aandeel KBC Ancora voorlopig de koersstijging van KBC niet volgt. 

Merk op dat die korting vergeleken met het voorjaar van 2016 fors afgenomen is. In maart 2016 piekte de 'décote' even op 34 procent. Sindsdien is het aandeel KBC Ancora met 30 procent gestegen, terwijl het aandeel KBC slechts een goede 15 procent steeg. 

Elders op het koersenbord start 2017 rustig, bij gebrek aan nieuws. Biofarmaciegroep UCB gaat wel 0,8 procent hoger naar 61,40 euro, een beetje herstel dus na een beroerd 2016. Reuters becijferde dat de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA in 2016 slechts 22 nieuwe geneesmiddelen goedkeurde, dat zijn er de helft minder dan de 45 in 2015 en het laagste niveau sinds 2010. 

Meteen ook een gelegenheid om in herinnering te brengen dat 2017 ook voor een aantal 'farma-Belgen' make or break wordt. Ook voor UCB, dat in het eerste halfjaar van 2017 definitieve testresultaten voor het experimentele osteoporosemiddel romosozumab vrijgeeft. Voorlopige resultaten begin 2016 konden niet helemaal overtuigen, waardoor analisten hun prognoses voor de potentiële piekverkopen verlaagden en het aandeel UCB zoals vermeld een zeer ontgoochelend 2016 kende.

Ook Ablynx  kende in 2016 op zijn zachtst gezegd een ontgoochelend parcours. Het biotechnologiebedrijf wil dit jaar werk maken van de commercialisering van het volledig zelf ontwikkelde caplacizumab, een medicijn voor de behandeling van de zeldzame bloedziekte TTP en volgens analisten het meest waardevolle onderzoek in de pijplijn van de Gentenaars. Ablynx koerst 0,3 procent hoger op 10,86 euro. 

Bij de kleine Brusselse aandelen is SmartPhoto  een opvallende stijger, met een winst van dik 5 procent naar 1,66 euro. De fotogroep kreeg vlak voor nieuwjaar een boost, toen ondernemer (en aandeelhouder) Marc Coucke het aandeel in zijn favorietenlijstje voor 2017 opnam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud