Belegger wacht op Griekse uitkomst

Foto Reuters

De meeste Europese beurzen eindigden woensdag licht lager. Beleggers durfden geen grote posities in te nemen in afwachting van de uitkomst voor de Griekse schuldherschikking. Op de obligatiemarkten piekte de Portugese rente. Verder ging het sentiment gebukt onder de sombere vooruitzichten van de Wereldbank. De telecom- en de nutsbedrijven kregen de grootste klappen.

Beleggers wisten niet van welk hout pijlen te maken. In de ochtendhandel kleurden de beurzen rood ten gevolge van de sombere geluiden van de Wereldbank. Haar economen vrezen dat de Europese recessie de rest van de wereld fors zal aantasten. Ze verlagen daarom hun groeivooruitzichten voor 2012 van 3,6 naar 2,5 procent. Ze waarschuwen de industrielanden om zich 'voor te bereiden op het ergste'. Als de Europese crisis escaleert, kan de financiële crisis erger uitvallen dan in 2008, stelt de Wereldbank.

Rond de middag verbeterde het sentiment na het bericht dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn middelen met 600 miljard dollar wil uitbreiden om de Europese schuldencrisis te bestrijden. Het IMF voert de druk op om van China, Brazilië, Rusland, India en Japan een grotere bijdrage te krijgen. Rusland heeft echter al laten weten geen beslissing te zullen nemen voor de presidentsverkiezingen van maart.

Ondertussen werd in Athene hard gewerkt om een escalatie van de schuldencrisis te voorkomen. De onderhandelingen over een vrijwillige schuldherschikking voor privé-obligatiehouders (een haircut, red.), die nodig is om een chaotisch faillissement van Griekenland te vermijden, zouden dan toch een conclusie naderen. Volgens een betrokken partij zal de herschikking een haircut van 68 procent bedragen en staat men dicht bij een akkoord. Maar absolute zekerheid is er nog niet.

Die onzekerheid duwde de meeste beurzen licht lager. De EuroStoxx50 zakt 0,2 procent. De Brusselse beurs eindigde 0,1 procent in het rood. In Brussel liet vooral Euronav zich opmerken. Het bedrijf publiceerde dinsdagavond bar slechte resultaten, die fel onder de verwachtingen uitkwamen. Het aandeel kelderde bij de opening 12 procent, maar op het einde van de dag was dat verlies bijna volledig weggewerkt (-0,4%).

Wall Street

In de VS winnen de indexen terrein. De industriële productie in de VS steeg in december met 0,4 procent, iets minder dan verwacht.

Goldman Sachs behaalde in het vierde kwartaal van 2011 de helft minder winst dan een jaar eerder, maar presteerde wel beter dan geraamd. Het aandeel wint ruim 5 procent. Nabeurs komt ook nog eBay met cijfers.

Obligatiemarkten

De evolutie van de Portugese rente op overheidsobligaties met een looptijd van tien jaar veroorzaakte onrust op de obligatiemarkten. Die piekte op 14,5 procent, een stijging met 30 basispunten. De Portugese rente is deze week fors gestegen in een reactie op de verlaging met twee trapjes van 's lands rating door Standard & Poor's. Met een rating van BB is het Portugese staatspapier nu rommel. Daardoor verdwijnt het uit heel wat indexen, wat mede de sterke verkoopdruk verklaart.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud