Belegger warmt zich op aan lauw jobrapport

©AFP

De Amerikaanse economie creëerde in juli minder jobs dan verwacht. De werkloosheidsgraad steeg zelfs licht. Daarmee lijkt de vrees voor een snelle renteverhoging in de VS weer even van de baan.

Het maandelijkse jobrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bracht niet wat er van verwacht werd. In juli kwamen er 209.000 nieuwe banen bij, terwijl economen op een jobcreatie van 233.000 stuks gerekend hadden. De werkloosheidsgraad steeg vorige maand zelfs opnieuw licht tot 6,2 procent, terwijl een status quo op 6,1 procent voorspeld was.

Vorige maand toonde de Amerikaanse arbeidsmarkt zich nog in blakende gezondheid. Er kwamen toen liefst 288.000 banen bij, een cijfer dat de statistici in Washington deze maand nog tot 298.000 herzien hebben. Aangevuld met het nieuws woensdag dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal 4 procent gegroeid is, speculeerden economen al druk over een sneller dan verwacht einde van het bijna zes jaar oude nulrentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

Janet Yellen, voorzitster van de Federal Reserve, bleef de afgelopen maanden stelselmatig minder schuldpapier opkopen om de economie te stimuleren. Maar tegelijk waarschuwde ze dat de rente 'nog geruime tijd' na het einde van het stimulusprogramma op het huidige lage peil zou blijven, omdat er nog 'veel onderbenutting op de arbeidsmarkt' is. Yellen zal in de jongste jobcijfers een bevestiging van haar visie zien.

En de op stimulus beluste beleggers kregen vrijdag nog een hart onder de riem. Niet alleen de jobmotor weigert in hoge versnelling te blijven draaien, ook de inflatie daalde in juli lichtjes van 1,8 naar 1,6 procent. Daarmee blijft ook de inflatie onder de officiële Fed-doelstelling van 2 procent. Nog een reden waarom Yellen zich niet verplicht zal voelen om sneller dan verwacht op de rem te gaan staan.

De belegger toont zich relatief tevreden over het lauwe jobrapport: de Europese beurzen drongen hun zware verliezen eerder op de dag wat terug. De Euro Stoxx50 verliest nog 0,9 procent, eerder stond er 1,5 procent verlies op de bordjes.              

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud