Beleggers belonen voorzichtig Caterpillar

De S&P500 en de Dow Jones bleven stabiel op respectievelijk 1.433,81 en 13.345,89 punten. De Nasdaq kon 0,4 procent stijgen tot 3.016,96 punten. Beleggers wisten niet goed welke boodschap ze moesten distilleren uit de stoet kwartaalcijfers.

Verschillende bedrijven slaagden erin om de winstverwachtingen in te lossen maar bleven achterop met hun omzet. ‘Wanneer dat gebeurt, maken beleggers zich zorgen over de ware organische groei van een bedrijf’, zegt Todd Juenger, analist bij het beurshuis Sanford Bernstein.

Caterpillar zag de winst bijna met de helft stijgen tot 1,67 miljard dollar. Ook de omzet steeg sterk. Maar de fabrikant van graafmachines snoeide wel voor de tweede keer dit jaar in zijn winstprognose. Het concern waarschuwde dat de economie veel sneller vertraagt dan het aanvankelijk had ingeschat. In plaats van 9,60 dollar per aandeel wordt nu 9 à 9,25 dollar naar voren geschoven. En ook voor 2013 is Caterpillar bijzonder voorzichtig. Het bedrijf kijkt aan tegen een groei die in vier jaar niet zo traag is geweest.

Beleggers wisten niet goed wat ze moeten aanvangen met de kwartaalupdate. De sombere vooruitzichten stuurden het aandeel aanvankelijk 1,9 procent in het rood, maar het eindigde 1,5 procent hoger tot 85,08 dollar.

Speelgoedfabrikant Hasbro publiceerde winstcijfers die in lijn lagen met de verwachtingen van analisten, maar de omzet stelde teleur. Met speelgoed van actiefiguren GI Joe en Spiderman heeft Hasbro enkele kaskrakers in huis. Maar de fabrikant heeft het moeilijk om jongens, baby’s en peuters enthousiast te maken voor zijn speelgoed.

Bovendien toonde concurrent Mattel (-0,9%, 37,15 dollar) zich vorige week vol vertrouwen voor het laatste kwartaal - het allerbelangrijkste seizoen voor speelgoedproducenten. De fabrikant van Barbiepoppen trok zijn winstverwachtingen op, geholpen door prijsstijgingen en kostencontrole.

Hasbro kon wel ‘goed’ nieuws melden over de spelletjesdivisie. Na zeven opeenvolgende dalende kwartalen kon de afdeling nog eens stabiel afsluiten. Dat is onder meer te danken aan een gezelschapsspel als ‘Angry Birds Star Wars’, dat meesurft op het succes van de gelijknamige populaire spelletjesapp voor smartphones.

Brian Goldner, CEO van Hasbro, was ook laaiend enthousiast over de herintrede van Furby, de populaire pluchen robot waarvoor Amerikanen in de jaren negentig in lange wachtrijen gingen staan en die ook in Europa doorbrak. ‘Het wordt een reuze start’, verzekerde Goldner. Maar het mocht niet baten. Beleggers stuurden het aandeel 1,7procent lager tot 38,39 dollar.

Een forse stijger was Peabody Energy met een winst van 11,8 procent tot 28,95 dollar. De grootste Amerikaanse steenkoolproducent overklaste met zijn kwartaalresultaten alle analistenverwachtingen. Bovendien verhoogde het bedrijf zijn winstprognose voor dit jaar, wat tegenwoordig behoorlijk uitzonderlijk is. Omdat de gasprijzen stijgen zijn een aantal elektriciteitsproducenten opnieuw overgeschakeld op het verbranden van steenkool van het Powder River Basin waar Peabody actief is.

Mijnbouwer Freeport-McMoRan presenteerde kwartaalcijfers die vlot voorbij de verwachtingen van Wall Street eindigden. Toch stuurden beleggers het aandeel 1,5 procent lager tot 40,58dollar.

Autobouwer Ford, die knopen moet doorhakken over zijn Europese vestigingen, daalde 0,1 procent tot 10,17 dollar. 

In aanloop naar de voorstelling van de mini-iPad klom Apple 4 procent tot 634,03 dollar.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud