Advertentie

Beleggers halen Barco uit het verdomhoekje

De Bel20 heeft de winstlijn van de voorbije dagen donderdag doorgetrokken en sloot op het hoogste peil in drie maanden. Meevallende bedrijfsresultaten boden steun en beleggers hopen op eenzelfde verhaal bij AB InBev en Barco.

De Bel20 eindigde 1,3 procent hoger op 2.293,07 punten, een koerspeil dat voor het laatst op 4 april op de bordjes stond.

De belangrijkste motor van de klim waseens te meer AB InBev. De grootste brouwer ter wereld dicteert nu al 14,5 procent van de marsrichting van de Brusselse beurskorf. Dat is vijftien keer meer dan de kleinste Bel20'er, Nyrstar. De zinkspecialist maakt slechts 0,9 procent van de Bel20-korf uit. Anders gesteld: Nyrstar moet met 15 procent stijgen om eenzelfde impact te hebben als een koersstijging van 1 procent voor AB InBev.

Met een geraamde berushandel van meer dan 90 miljoen euro neemt de brouwer ook zowat de helft van de totale handel in Belgische aandelen voor zijn rekening. Verrassend is dat niet: AB InBev is niet alleen in de Bel20 het zwaargewicht, maar ook in de Euro Stoxx50. In die korf steraandelen van de eurozone is de brouwer met een beurswaarde van 104 miljard euro het grootste bedrijf. De Nederlands-Britse oliereus Royal Dutch Shell is juridisch gezien immers Brits en valt dus buiten de eurozone.

Op een voorzichtig rapport van Sanford Bernstein na, grossiert AB InBev in de aanloop naar de halfjaarcijfers - op 31 juli - weer in koopadviezen. Woensdag was HSBC aan zet, dat meteen ook een koersdoel van 71 euro op het aandeel plakte. Donderdag koerste het aandeel 2,2 procent hoger naar 64,87 euro.

Na een bar voorjaar op de beurs - vooral als gevolg van de escalatie van de eurocrisis - hebben beleggers intussen een behoorlijk somber scenario in de beurskoersen verrekend. Aan de vooravond van het resultatenseizoen ligt de lat dus niet bepaald hoog: wie vandaag een korf Bel20-aandelen koopt, betaalt gemiddeld 11,5 keer de verwachte winst over 2012.

Barco

Een schoolvoorbeeld van dat doemscenario dat beleggers in de koers prijsden, is Barco. Na een licht teleurstellende update over het eerste kwartaal - die kort na een optimistische beleggersdag kwam - ging de beeldvormingsgroep keihard onderuit. Het aandeel Barco verloor in geen tijd zo'n kwart van de beurswaarde, van 55 naar 40 euro.

Maar vooruitlopend op de volledige halfjaarcijfers - vrijdag - visten beleggers het zwaar afgestraft aandeel weer op. Barco ging 3,4 procent hoger naar 45,51 euro, wat de winst deze week tot nog toe op een stevige 11 procent brengt.

RHJ

Een dissonant was RHJ International, dat 0,8 procent laat liggen tot 3,92 euro. KBC Securities stipt aan dat de Duitse financiële waakhond BaFin nog altijd de financiering voor de overname van de BHF-Bank als onvoldoende bestempelt, al 'blijft de deur open'. De Brusselse private-equitygroep knoopte intussen meer dan een jaar geleden - op 7 juli 2011 - exclusieve gesprekken aan met Deutsche Bank voor BHF.

Maar intussen stelt niet alleen waakhond BaFin vragen bij die overname. De Duitse financiële pers is keihard voor de vaak loze beloften van CEO Leonhard Fischer, die nog niet echt de belofte om zijn holding om te vormen tot een belangrijke speler in privaatbankieren kon hard maken. En ook de aandeelhouders morren: enkele activisten roepen RHJ op om af te zien van de BHF-deal en een deel van de berg cash uit te keren, maar kregen op de aandeelhoudsvergadering in juni nul op het rekest.

KBC Securities raamt dat RHJ 237 miljoen euro cash telt, 38 procent van de totale portefeuille van 621 miljoen euro of 7,26 euro per aandeel. Bijgevolg noteert het aandeel bij de huidige koers tegen een korting van meer dan 45 procent, maar dat mag gelet op het weinig inspirerende 'track record' van de groep niet verrassen.

Bij Gimv - dat betere geloofsbrieven kan voorleggen als het op creatie van aandeelhouderswaarde aankomt - beloopt de korting op basis van de update over het eerste kwartaal 9 procent. Gimv eindigde 0,3 procent hoger op 36,85 euro.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud