Beleggers juichen om bankenredding

De optimisten - 'stieren' in het jargon - hebben maandag duidelijk de overhand op de Europese beurzen ©Bloomberg

Een hoogzomerende Duitse economie, gestutte Italiaanse banken én Amerikaanse activisten die aan de boom schudden. Ruim voldoende om de Europese beurzen stevig hoger te sturen.

De redding door Rome van Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca lijkt beleggers te sterken in hun overtuiging dat voor Italië, sinds jaar en dag de meest notoire economische underachiever van de eurozone, het ergste achter de rug is.

Met de 17 miljard belastingsteun lijkt weer minstens even de angel uit de sluimerende Italiaanse bankencrisis verwijderd. Het land torst een Etna van 360 miljard euro probleemkredieten, een erfenis van 15 jaar economische stagnatie. 

Eerder werd ook de angel uit de politieke crisis weggenomen, nu de klassieke Italiaanse partijen besloten pas volgend jaar verkiezingen te organiseren. 'Ook al is de kans reëel op een patstelling in het parlement, de kans dat de eurosceptische Vijfsterrenbeweging een absolute meerderheid wint of een coalitie kan vormen is fors geslonken', stippen Credit Suisse-strategen Anaïs Boussie en Giovanni Zanni in een update aan.

Beter dan tien jaar geleden

Het succesvolle ingrijpen boezemt beleggers vertrouwen in. Het toont aan dat de Europese banken er veel beter voor staan dan tien jaar geleden en dat de Europese bankentoezichthouder SRB, die voor het omvallen van de twee banken had gewaarschuwd, zijn werk doet.

De Europese beurzen boekten onder aanvoering van de banksector (+1%) stevige winst: de Euro Stoxx50 herstelde 0,5 procent, in Brussel ging de Bel20  eveneens een half procent hoger. 

Extra impuls kwam er van een beresterke Duitse economie, de V8 onder de motorkap van de eurozone. Duitse CEO's waren nog nooit zo optimistisch, leert de invloedrijke maandelijkse rondvraag van onderzoeksinstituut Ifo. 'Een eindeloze economische zomer voor Duitsland', vat ING-econoom Carsten Brzeski samen. 

En, last but not least, lijken Amerikaanse activisten klaar om zelfs bij de grootste Europese bedrijven aan de boom te schudden. Zo duikt hefboomfondsbeheerder Daniel Loeb nu op bij het Zwitserse Nestlé, het grootste beursgenoteerde bedrijf van Europa. Dat volstond om Nestlé 4,3 procent hoger te stuwen. 

 

 

.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud