Beleggers juichen prijsverhoging Telenet toe

©BELGA

Telenet is een van de grootste stijgers in de Bel20. De telecomoperator kondigde voorbeurs een gemiddelde prijsverhoging van 2,9 procent aan.

Telenet en Proximus  behoren donderdagmiddag tot de grootste twee stijgers in de Bel20. De hausse volgt na de zware klappen van woensdag, toen minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) in een poging de telecomprijzen te verlagen een vierde speler op de telecommmarkt uitnodigde.

Uitgerekend donderdag voorbeurs kondigde Telenet zijn maanden uitgestelde prijsverhoging aan. Goed voor een kleine opluchting, aangezien de beslissing om de prijzen begin dit jaar nog niét te verhogen in het eerste kwartaal flink sporen naliet in de resultatenrekening van Telenet. Het aandeel herstelt 0,9 procent naar 41,60 euro, Proximus gaat 1,8 procent hoger naar 21,96 euro.

'Geen verrassing'

Stefaan Genoe, een analist van Degroof Petercam, reageert tevreden op de prijsverhoging bij Telenet. 'De prijsverhoging is geen verrassing, maar er was wel onzekerheid over de timing. De prijsverhoging ondersteunt onze winst - en cashflowprognoses voor dit en volgend jaar.' Genoe voegt eraan toe dat hij de komst van een mobiele speler zeer onwaarschijnlijk acht. Hij herhaalt zijn 'koop'-advies, maar verlaagt het koersdoel wel van 61 naar 54 euro. 'Het nieuwe koersdoel is een gevolg van de lagere waardering van de sector in de voorbije maanden.'

'De prijsverhoging is een goede zaak op de korte termijn. Ondanks alle commotie maakt Telenet duidelijk dat het nog steeds prijzen kan verhogen', beaamt David Vagman, analist bij ING. Maar Vagman nuanceert ook: 'De prijsverhoging is geen verrassing. En mogelijk werkt ze contraproductief. De minister heeft nu een extra argument voor zijn stelling dat de Belgische telecommarkt niet goed functioneert.' Vagman geeft wel een 'koop'-advies met een koersdoel van 74 euro.

Ruben Devos van KBC Securities houdt het bij een 'houden'-advies en een koersdoel van 52 euro. 'De gemiddelde prijsverhoging van 2,9 procent ligt iets hoger dan we hadden verwacht voor de tweede helft van 2018 (+2%). De prijsverhoging zal de omzetgroei ondersteunen, maar we vragen ons af hoeveel abonnees Telenet zal verliezen.' Devos denkt dat Telenet vanaf 2019 nog moeilijk een omzetgroei boven 2 procent zal kunnen realiseren. Hij verwacht een verdere daling van het aantal abonnees in tv en vaste lijn, samen goed voor 31 procent van de groepsomzet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect