Beleggers klasseren Rusland tussen rommel

Beleggers tonen weinig vertrouwen in de politiek van de Russische president Vladimir Poetin. (Foto: AFP) ©AFP

De prijs voor een verzekering tegen een Russische wanbetaling ligt hoger dan voor landen met een rommelstatus. Daarmee toont de belegger zich strenger voor Moskou dan de grote ratingkantoren.

Vorige week verlaagden S&P en Fitch, twee van de drie grote kredietbeoordelaars, hun vooruitzichten voor Rusland van 'stabiel' naar 'negatief'. De rating bleef op BBB, twee trapjes boven de categorie 'rommel'.

De negatieve vooruitzichten waren een reactie op de spanningen tussen Rusland enerzijds en Oekraïne en het Westen anderzijds over de Krim. 'De kans bestaat dat onder de huidige omstandigheden Amerikaanse en Europese banken zich terughoudend opstellen in hun kredietverstrekking aan Rusland. Daardoor dreigt de economische groei van het land nog te vertragen en moet de privésector mogelijk een beroep doen op de overheid', schreef Fitch in zijn rapport.

Rommel

Volgens het Kremlin was de beslissing van S&P en Fitch duidelijk politiek geïnspireerd, maar beleggers spreken dat tegen. De markt degradeert Rusland zonder pardon naar de rommelklasse.

De prijs voor een verzekering, een zogenaamde 'credit default swap', tegen een wanbetaling op Russisch staatspapier steeg deze maand tot 278 basispunten, het hoogste peil in tien maanden. Daarmee staat de belegger wantrouwiger tegenover Moskou dan Costa Rica, Hongarije, Guatemala en Portugal. Allemaal landen met een 'BB rommelrating' bij S&P. De markt ziet momenteel zelfs minder risico in Nigeria, een land met een BB- beoordeling, drie stappen onder kwaliteitspapier.

Tanende ster

Dat de belegger veel sneller op de rem gaat staan dan de ratingbureaus, toont nog maar eens aan dat de invloed van die laatste ferm gedaald is sinds de crisis. Bij de kredietbeoordelaars kregen de herverpakte hypotheken nog de hoogste kredietscore toen het kaartenhuisje van de Amerikaanse vastgoedmarkt al volop aan het instorten was.

Sindsdien kregen de ratingagentschappen bakken kritiek te verwerken. Een van de verwijten is dat de beoordelingen hopeloos achter de feiten aanlopen. Ook in het geval van Rusland oordeelt de belegger nu veel strenger dan de cijferaars van de ratingkantoren.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud