Beleggers lopen niet storm voor trading updates

Voor de vijfde dag op rij zat de Bel20 in het defensief. De schuldencrisis deed de twee banken in de sterindex alweer onderuit gaan. 

De Bel20 verloor 1,1 procent tot 2.017 punten. De grootste verliezers van de dag waren KBC (-7%, 10,89 euro) en Dexia (-8,1%, 0,29 euro). De schuldencrisis in de eurozone speelt de banken parten. Beleggers hadden nauwelijks oog voor de ‘trading updates’ die de bedrijven op hen afvuurden.

Zaterdag is de uiterste datum waarop Belgische bedrijven hun wettelijk verplichte update over het derde kwartaal kunnen geven. Waarom juist zaterdag 19 november? Wel, puntje 5.3.4, tweede streepje van het vademecum van de beurswaakhond stipuleert dat de kwartaalupdate ten vroegste 'tien weken na de start van het halfjaar' en ten laatste 'zes weken voor het einde van het halfjaar' moet vallen. In dit geval tussen tussen 8 september en 19 november. Puntje 5.2.4. stipuleert min of meer dat bedrijven zowat à la carte eender wat in de update mogen zetten.

Sommige bedrijven nemen die deadline wel heel letterlijk. Zo meldt Floridienne (stabiel op 133 euro) in het hoekje 'financiële kalender' van zijn website dat de belegger de update op 19 november krijgt. Met andere woorden: als de wetgever zegt dat de belegger ten laatste op 19 novemer een update moet krijgen, gaan we dat echt niet een dag vroeger doen.

Een van de interessantste updates kwam van lingeriefabrikant Van de Velde (-1,2%, 34,2 euro). De groep maakte ervan gebruik om een omzetalarm op beleggers af te vuren. De groep verwacht dit jaar - organisch - 1,5 procent te groeien, tegenover een eerdere  prognose van 2 à 3 procent.

Voor een hoog dividend moeten we bij Befimmo (+0,3%, 52,24 euro) zijn. De kantoorbevak bevestigde donderdagavond dat het op 22 december een brutodividend uitkeert van 3,94 euro.  Dat komt neer op een nettodividendrendement van 6,4 procent.

KBC Securities-analist Tom Simonts bevestigde na de halfjaarcijfers van Gimv  (-0,8%, 34 euro) donderdagmorgen zijn verwachte dividendrendement van 7,3 procent bruto. Kersvers voorzitter Urbain Vandeurzen (tevens LMS-CEO) trotseerde voor het eerst pers en analisten. ‘Gimv wil focussen op groeisectoren en -landen. Ik heb de indruk dat dat proces met Vandeurzen aan boord zal versnellen’, zegt Simonts.

De trading update van Spadel (+1,8%, 56 euro) was geen leuke lectuur. De slechte zomer trof de waterconsumptie. In combinatie met de gestegen grondstoffenprijzen zorgt dat in 2011 voor een beduidend lager resultaat dan in 2010.

Beleggers bleken zich ook heel veel zorgen te maken over de trading update van Atenor vrijdag nabeurs. Het aandeel was al 5,7 procent lager gedonderd tot 24,09 euro. ‘Wij bevestigen onze laatste verwachtingen met een resultaat dat in de tweede jaarhelft dichtbij een evenwicht zal liggen’, klonk het nabeurs. 

Beleggers hadden geen trek in vastgoedontwikkelaars: Banimmo gaf 4,4 procent prijs tot 10,7 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud