Beleggers rekenen zich Deceuninck te rijk

De Bel20 opende ruim 0,4 procent hoger maar sloot 1,3 procent hoger op 3.164 punten. Absolute uitblinker was Deceuninck. In de late namiddag kreeg CMB nog een onverwacht en onverklaarbaar oplawaai.

Uitschieter in Brussel is Deceuninck (2,07 euro, +7,2%) . De ontwerper en maker van raam- en deurprofielen zette de voorbije dagen een opmerkelijke prestatie neer. De koers is intussen met meer dan 6 procent gestegen. Daarmee is het aandeel de sterkste stijger op de brede markt in Brussel. Een duidelijke oorzaak voor de hausse ligt niet voorhanden.  De voorbije maanden had Deceuninck wel flink terrein verloren.

'Het lijkt erop dat sommige beleggers posities innemen omdat ze gunstige resultaten verwachten morgen', aldus Bernard Hanssens, analist bij Bank Degroof, 'Specifiek nieuws over het bedrijf is er niet'. De lage intrest speelt natuurlijk in het voordeel van Deceuninck, maar de zwakke lira in Turkije dan weer niet omdat daardoor de grondstofprijzen stijgen en dat kan wegen op de lokale vraag'. Hanssens heeft een 'houden'-advies en een koersdoel van 2,15 euro.

Diezelfde Hanssens van Bank Degroof blijft een beetje op de rem staan en doet niet mee aan de kleine Nyrstar-hype. Hij verandert geen sikkepit aan zijn 'houden'-advies noch aan zijn koersdoel van 3,10 euro. 'Ok, de vooruitzichten voor de zinkprijs zien er goed uit en dat kan de winst van Nyrstar (2,89 euro, -0,3%) opkrikken'. Maar hij vindt dat de onzekerheden zwaarder doorwegen.

En dat zijn er nogal wat zoals de toekomst van de Talvivaara-mijn, de financiering van 280 miljoen aan geplande investeringen en de herfinanciering van 751 miljoen obligaties die de komende 24 maanden aflopen. 'We wachten dus nog even om positief te worden over dit aandeel'. Aanvankelijk deelden de beleggers de terughoudendheid van Hanssens niet en duwden ze het aandeel hoger, maar over de middag belandde het in het rood. Nyrstar komt donderdag met halfjaarcijfers. 

KBC Securities verwacht dat IT-dienstenverlener Econocom Group (6,49 euro, -2,2%) donderdag voor de eerste jaarhelft met 'relatief zwakke winstcijfers' komt. 'Onder het lijntje van de recurrente bedrijfswinst (rebit) blijven uitzonderlijke kosten, gekoppeld aan de nog lopende herstructurering en de integratie van Osiatis, wegen op het resultaat'. Matthias De Wit schat de winst per aandeel voor dit en volgend jaar nu tien procent lager. Het koersdoel zakt mee naar 7 euro, het advies blijft op 'houden'. Vorig week verlaagde ING het koersdoel al van 8,50 naar 8 euro. En dat blijft niet zonder gevolgen voor het koersverloop vandaag. Het aandeel verliest bij de start van de namiddaghandel 3,6 procent tot 6,4 euro en is daarmee de sterkste daler van de niet-centjesaandelen.

Op het einde van de sessie verloren zowel RHJ International (-2,4%) als Greenyard Foods (-2,3%) opvallend veel terrein. Maar de sterkste daler - de centjesaandelen niet te na gesproken - bleek uiteindelijk scheepvaartgroep CMB (17,30 euro, -4,7%). Woordvoerder Frank Geerts: 'We hebben dat ook gemerkt, maar we zien geen concrete aanleiding'. CMB komt donderdag met halfjaarcijfers. Met 17,30 euro zit het aandeel wel op zijn laagste niveau sinds begin dit jaar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud