Beleggers scharen zich achter TiGenix

Agfa-Gevaert en Tessenderlo klopten de verwachtingen. Maar het was TiGenix die met de grootste winst ging lopen. De Bel20 won 0,2 procent.

Agfa-Gevaert (2,21 euro, +2,7%) leverde in het tweede kwartaal veel betere marges dan verwacht. Beleggers reageerden in eerste instantie euforisch met een maximale winst van bijna 9 procent, maar op het eind van de dag schoot daar nog amper een derde van over.

ING-analist Emmanuel Carlier blijft bij zijn 'houden'-advies en koersdoel van 1,90 euro. Ondanks het sterke kwartaal ziet de analist niet in hoe Agfa zijn rebitda-marge tegen 2016 kan opkrikken tot de beloofde 10 procent - vorig jaar was die 7,7 procent. 'Een groot deel van de divisies toont immers een structurele krimp.' En bovendien blijven de resultaten afhankelijk van heel wat externe factoren: de metaalprijzen, de besparingsmaatregelen en de wisselkoersen. Carlier verwacht in 2016 een rebitda-marge van 9,7 procent.

Zijn collega bij KBC Securities, Guy Sips, ziet dan weer dat het inktjetsegment in het tweede kwartaal een stevige volumegroei neerzette en dat bij Healthcare de efficiëntiemaatregelen en de goedkopere metaalprijzen meer dan tegenwicht boden voor de wisselkoers- en mixeffecten. Sips verhoogt zijn advies van 'verkopen' naar 'houden' en zijn koersdoel van 2,15 naar 2,25 euro.

Ook Petercam verhoogt zijn koersdoel, tot 2,35 euro - het advies blijft ‘houden’. Analist Stefaan Genoe wijst er op dat de beter dan verwachte cijfers grotendeels te danken zijn aan de daling van de metaalprijzen. En dat die positieve impact de komende kwartalen zal uitdoven. Positief noemt hij de efficiëntieprogramma’s die hun vruchten afwerpen en de verkoop van de industriële inkjetprinters die de goede richting uit gaat – de lancering van nieuwe grootformaatprinters was een succes. Een grote risicofactor is dan weer de aanhoudende terugval van de verkoop van traditionele film, met name in Healthcare. Dat komt omdat de groeilanden, waar Agfa die film nog en masse slijt, al drie kwartalen op rij slabakken.

Tessenderlo (22,28 euro, -3,9%) ging lager. In de ochtendhandel keken beleggers in eerste instantie naar het sterke halfjaar en een stijging van de winst. Maar toen CEO Luc Tack bevestigde dat er een kapitaalronde zit aan te komen - om een gunstige rente te onderhandelen bij nieuwe leningen of obligatie-uitgiftes - ging de koers omlaag. De kapitaalronde zal zo goed als zeker met een korting gebeuren, en dus anticipeerden beleggers daarop.

Het chemiebedrijf verhoogde overigens de winstprognose voor het volledige boekjaar. Zij het impliciet, zoals Rabo-analist Frank Claassen opmerkte: 'Het bedrijf stipt aan dat de rebitda in 2014 licht hoger zal zijn dan de 117 miljoen euro over boekjaar 2013. Merk op dat die prognose niet langer de nuance 'bij ongewijzigde consolidatiekring' meekrijgt en dus de facto een verhoging impliceert. Wat logisch is, na zo'n sterk halfjaar. Wij rekenden totnogtoe op 114 miljoen euro en gaan dat optrekken tot meer dan 120 miljoen.'

KBC Securities-analist Wim Hoste trok zijn koersdoel op van 21 naar 24 euro. Zijn advies blijft 'houden'.

Ook VGP kende een sterk halfjaar. De specialist in Midden-Europees logistiek vastgoed verviervoudigde zijn netto courante winst dankzij hogere huuropbrengsten. De expansie in Duitsland vordert in hoog tempo. Het aandeel won 0,7 procent tot 19,30 euro.

ING zette Kinepolis (28,50 euro, -0,7%) opnieuw op de kooplijst en trok het koersdoel op tot 33 euro. Analist Matthias Maenhaut ziet de bezoekersaantallen, door de milde winter en de teleurstellende zomer, dit jaar flink herstellen en in de overgenomen cinema's in Spanje en Nederland valt dankzij efficiëntiemaatregelen - die eerder in de eigen cinema's hun nut al hebben bewezen - veel extra winst te puren.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud