Beleggers schieten gaten in beurstaks Hollande

(Foto: AFP)

De taks op beursspeculatie die Frankrijk recent invoerde wordt massaal ontweken door diegenen tegen wie hij gericht is: de professionele speculanten. Kleine beleggers dragen de zwaarste lasten.

Op 1 november startte Parijs met het innen van een taks van 0,2 procent op aandelentransacties van bedrijven met een beurswaarde hoger dan 1 miljard euro. Met de transactietaks, ook gekend als Tobintaks naar de econoom James Tobin, wil president François Hollande de financiële speculatie tegen gaan. Hollande, die de financiële sector uitriep tot zijn vijand tijdens zijn verkiezingscampagne, hoopt dit jaar 530 miljoen euro binnen te halen met de taks en volgend jaar 1,6 miljard euro.

Of dat realistisch is moet nog blijken. Professionele financiële spelers slagen erin om de taks massaal te ontwijken met financiële producten als CFD's (contracts for difference), zo bericht persagentschap Bloomberg. CFD's zijn afgeleide producten waarmee beleggers kunnen gokken op een koersdaling of -stijging zonder de onderliggende aandelen te bezitten. Kleine beleggers gebruiken die producten veel minder omdat ze vrij risicovol zijn en danig complex.

Het Franse ministerie van financiën erkent intussen dat de taks ontweken wordt. Hollande zei deze week nog dat de Franse financiëletransactietaks maar een 'bescheiden' slag heeft uitgedeeld aan de financiële sector. 'Maar de symboolwaarde van de taks is groot', klinkt het bij een topman van de Franse beurstoezichthouder.

Parijs hoopt immers dat het Franse voorbeeld navolging krijgt in de rest van Europa. Binnenkort gaan elf Europese lidstaten waaronder België ook zo'n taks invoeren. Het Verenigd Koninkrijk, dat met Londen het belangrijkste financiële centrum van Europa telt, blijft aan de zijlijn staan. Vermoedelijk zal Londen in dat geval nog meer 'flow' aantrekken dan nu al het geval is. En zullen de beurzen op het vasteland nog verder wegkwijnen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud