'Beleggers zoeken het nieuwe Google'

©BRIAN HARKIN/ AFP/ IMAGEGLOBE-22505456

De Amerikaanse technologie bedrijven Snapchat en Square zien hun waardering stijgen tot respectievelijk 7,5 miljard en 4,5 miljard euro. Zelfstandig analist Wim Lewi luidt de alarmbel.

Snapchat, een fotoapplicatie die de verstuurde beelden naar vrienden maar voor een beperkte tijd bewaart, wordt naar aanleiding van een nieuwe investeringsronde gewaardeerd op 10 miljard dollar (7,5 miljard euro). Dat schrijft The Wall Street Journal. Een jaar geleden was dat nog 2 miljard dollar.

Geldschieter Kleiner Perkins Caufield & Byers investeerde 20 miljoen dollar in het bedrijf en ging daarbij uit van een waardering van bijna 10 miljard dollar. Die hoge waardering staat in schril contrast met het gebrek aan inkomsten. ‘En dat is het grote probleem van dat soort bedrijven’, zegt zelfstandig analist Wim Lewi. ‘Als de gebruikers wegvallen, blijft er niet veel meer over. Als Snapchat niet dringend wordt overgenomen, zal het vrij snel leegbloeden’, voorspelt hij. In november vorig jaar wees het bedrijf nog een overnamebod van 3 miljard dollar van de sociaalnetwerkreus Facebook af.

Onder druk van de investeerders werkt Snapchat naarstig aan een manier om inkomsten te vergaren. De fotoapplicatie knoopte gesprekken aan met mediabedrijven met de vraag content aan te leveren. Via die media wil het bedrijf adverteerders binnenhalen, al is de precieze werking van ‘Snapchat Discovery’ nog niet bekend.

‘Wat vandaag in de technologiesector plaatsvindt, valt perfect te vergelijken met de gebeurtenissen van tien jaar geleden’, zegt Wim Lewi. ‘Het digitale kerkhof ligt vol mislukte zoekmachines die toen ook hoge waarderingen kenden. Google was duidelijk de overwinnaar uit die periode en dat is precies waar beleggers naar op zoek zijn. Een nieuwe Google.’

Snapchat, opgericht door Evan Spiegel, is enorm populair, vooral bij de zogenaamde millenniumgeneratie. Met maandelijks meer dan 100 miljoen actieve gebruikers speelt het met de grote jongens mee. De fotoapplicatie stootte zelfs Twitter van de derde plek in de hitparade van sociale media. Ondanks die populariteit is Lewi pessimistisch: ‘Van alle socialemediabedrijven die vandaag zo populair zijn, zullen er hooguit drie standhouden’, voorspelt hij. ‘Facebook is in mijn ogen duidelijk de grote winnaar.’

Ook de mobielebetaaldienst Square zag zijn waardering omhooggaan na nieuwe investeringen. Binnenkort haalt het 200 miljoen dollar op en volgens de Amerikaanse nieuwszender CNBC is de deal zo goed als rond. Wie de investeerders zijn, is niet bekend.

Square, het geesteskind van Twitter-oprichter Jack Dorsey, promoveert smartphones tot een bankautomaat dankzij een klein apparaatje. Het bedrijf is vooral in de Verenigde Staten erg populair.

Net als bij Snapchat is ook bij Square een goednieuwsshow niet op zijn plaats. Analisten stellen vragen bij de leefbaarheid van zo’n betaaldienst omdat heel wat onlinediensten rechtstreekse betaalmethoden in hun applicatie opnemen. Een tussenstap als Square is dan niet nodig. Bovendien kampt het bedrijf met harde concurrentie van Paypal, Google en Amazon.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud