'Belgacom-beleggers negeren impact notionele intrest'

©BELGA

Bank Degroof zet Belgacom op de verkooplijst. Het beurshuis trekt de winstprognoses wel op na de sterke kwartaalcijfers, maar denkt dat beleggers te hard van stapel lopen. 'De belastingvoet zal met 3 procent stijgen door de verlaging van de notionele intrest.'

Bank Degroof-analist Bart Jooris heeft de derdekwartaalcijfers van Belgacom  nog eens onder de loep genomen die de telecomgroep tien dagen geleden heeft gerapporteerd. Dat leidt dat tot een adviesverlaging van ‘houden’ tot ‘verkopen’, het koersdoel gaat wel omhoog: van 26,40 naar 29,70 euro.

De resultaten in het derde kwartaal waren beter dan verwacht en Belgacom verhoogde zijn jaarprognoses. Jooris merkt op dat Belgacom aldus twee jaar sneller dan gepland weer groeit in omzet en winst – CEO Dominique Leroy had 2016 beloofd. Hij trekt zijn verwachte bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda, 2014) op van 1,62 naar 1,70 miljard euro.

Voor volgend jaar mikt de analist op een omzetgroei van 2,4 procent dankzij de verdere groei van mobiele data en een stijging van de onderliggende ebitda met 3,1 procent dankzij extra controle van de kosten. Alles samen krikt dit de waardering en het koersdoel van Belgacom op.

Waarom dan het verkoopadvies? Jooris meent dat beleggers te hard van stapel liepen (koers +8% sinds kwartaalrapport) en de negatieve impact van de verlaging van de notionele intrest over het hoofd hebben gezien – de belastingvoet zal met zowat 3 procent stijgen. De analist vindt het aandeel bovendien redelijk duur met een verhouding eigen vermogen – ebitda van 7,2 (sectorgemiddelde 6,2) en koerswinstratio van 16,3 (sectorgemiddelde 15) – beide voor 2015.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud