Advertentie

Belgacom en Mobistar profiteren van telecomrally

Brussel koos dan toch voor winst nadat Alcoa het resultatenseizoen gezwind afgetrapt had. KBC koerste bovenaan de Bel20. Punch schoot door het dak na een bod op het grafische bedrijf Xeikon.

De Bel20 won 0,4 procent tot 2.506,39 punten. De sterkste stijger in de graadmeter was KBC, met een winst van 4,4 procent tot 27,00 euro. In heel Europa presteerden banken sterk, winsten van meer dan 4 procent waren geen uitzondering.

Maar voor de tweede dag op rij was de telecomsector (+2%) de meest gegeerde in Europa. Gisteren was de mogelijke miljardendeal tussen Verizon en Vodafone de aanleiding. Vandaag was de hausse ingegeven door een bericht in de Financial Times. De zakenkrant meldt dat Europa's telecomreuzen overwegen de krachten te bundelen in een pan-Europees netwerk. Op die manier willen ze de kosten voor hun individuele, nationale infrastructuur flink naar beneden halen. Een woordvoerder van de Europese Commissie gaf al toe dat het plan alvast werd besproken. Ook Belgacom zou in november bij een vergadering aanwezig geweest zijn.

Beleggers zagen wel brood in het idee en stuurden Mobistar (+2,6%) en Belgacom (+2,9%) fors hoger.

Er is opnieuw een partij die het bod van Liberty Global op Telenet niet ziet zitten. Het New Yorkse hefboomfonds Omega Advisors zegt njet, nadat eerder Norges Bank hetzelfde deed. De twee investeerders hebben samen 7,7 procent van Telenet in handen. Het aandeel van de Mechelse kabelgroep klom 0,4 procent tot 35,26 euro. Het wordt steeds minder waarschijnlijk dat het bedrijf van de beurs verdwijnt.

Een nieuwe exit uit Brussel is nochtans wel in de maak. De holding Punch schoot 36,8 procent de hoogte in tot 5,20 euro nadat er een bod kwam op Xeikon, waarvan Punch de referentieaandeelhouder is. In Amsterdam deed het hoogtechnologisch grafisch bedrijf er 22,4 procent bij. Volgens informatie van De Tijd komt de interesse uit Nederlandse hoek. De namen die de ronde doen: Gilde, NPM Capital en Waterland.

Een biedprijs is niet bekend. Tom Simonts, holdingspecialist bij KBC Securities, gaat uit van een overnamebod van 4,5 euro per aandeel op Xeikon. Dat zou inhouden dat Punch een waarde van 6,42 euro per aandeel heeft. De analist ziet drie scenario's:

  1. Ofwel gaat de overname niet door, om wat voor reden dan ook. Dat gebeurde al eerder, toen NPM Capital in 2010 tevergeefs 4,65 euro per aandeel Xeikon bood. 'Er zullen opnieuw veel vragen rijzen waarom het is spaak gelopen en de prijs van het aandeel zal daaronder lijden.'

  2. Ofwel is het bod succesvol, en worden zowel Xeikon als Accentis verkocht. 'Dan bezit Punch enkel cash en nog een marginaal belang in Accentis. Punch zal dan worden geliquideerd of verkocht. Dodentol op Euronext Brussel: twee.'

  3. Ofwel zit Accentis niet in het bod. 'Dan bestaat de mogelijkheid dat Gerard Cok, lid van de raad van bestuur van Accentis, biedt op het bedrijf. Dodentol op Euronext Brussel: drie.'

De analisten Jan-Willem Billiet en Tom Simonts zetten Punch in elk geval op hun kooplijst.

Nieuws was er ook van Intervest Retail. De vastgoedbevak heeft in Antwerpen, vlak bij de Meir, twee belangrijke huurovereenkomsten afgesloten, telkens voor negen jaar. Dries Dury van Bank Degroof blijft bij zijn 'houden'-advies en koersdoel van 50 euro. Intervest Retail koerste 1 procent hoger tot 48,49 euro.

Beleggers beloonden Galapagos met een winst van 6,9 procent tot 18,48 euro. Het biotechbedrijf ontvangt een succesbetaling van GSK maar het bedrag wordt niet meegedeeld. Galapagos en GSK werken sinds 2006 samen. Galapagos heeft binnen die samenwerking al 5 kandidaat-medicijnen geïdentificeerd. Het meest gevorderde van de vijf is het onderzoek naar een medicijn tegen lupus, al zit ook dat onderzoek nog maar in fase 1.

'Het nieuws is positief om het sentiment rond het aandeel te ondersteunen', zegt Jan De Kerpel van KBC Securities. 'Het nieuws zou ook kunnen bijdragen tot de omzet, maar eerder beperkt. Als Galapagos zijn jaarprognose wil halen, dan zal het bedrijf toch nog meer betalingen moeten melden.'

Zetes (+6,2%, 15,98 euro) profiteerde van een koersdoelverhoging van KBC Securities. CEO Alain Wirtz heeft recent aangegeven dat 2013 'een prachtig jaar' wordt voor technologiebedrijf. De specialist in goederen- en personenidentificatie heeft nochtans een moeilijk jaar achter de rug, waardoor het in november een winstalarm moest uitsturen.

Zetes is door zijn activiteiten bijzonder gevoelig voor het macro-economische klimaat, stelt analist Guy Sips. 'Ondanks de moeilijke omstandigheden is bedrijf er de afgelopen jaren in geslaagd om oplossingen met een hoge toegevoegde waarde te creëren en zich te onderscheiden van zijn rivalen. Die rivalen zijn heel gefragmenteerd en mono-technologisch. Zetes daarentegen is de enige pan-Europese, multi-technologische speler in de branche.' Sips is van mening dat het aandeel 16,25 euro waard is. Zijn advies blijft 'bijkopen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud