Belgische belegger in de ban van Congolees vastgoed

©texaf

Net als de andere Europese beurzen profiteerde ook Euronext Brussel dinsdag van de opvallend sterke groeicijfers uit de VS. Toch eiste de Congolese holding Texaf de meeste aandacht op

Texaf, dat zich specialiseert in Congolees vastgoed en er ook een zandsteengroeve beheert, wipte 6,2 procent hoger op 31,90 euro. Beleggers herontdekken het aandeel na een positief rapport van het beurshuis KBC Securities. Dat kleeft nu een koopadvies op Texaf, met een koersdoel van 35 euro. Afgelopen mei stond  Texaf nog op een recordkoers van 42 euro. Maar na de mislukte verkoop van dochter Imbakin, kwam het aandeel onder druk.Tegenvallende cijfers voor de zandsteengroeve Carrigrès en het vertrek van een belangrijke huurder in de vastgoedpoot versterkten die negatieve trend.

Maar volgens analiste Pascale Weber werd Texaf te zwaar afgestraft. De omzet bij Carrigrès verbeterde in de tweede jaarhelf, zegt ze. Bovendien ziet de toekomst van de vastgoedpoot er veelbelovend uit, ondanks dat vertrek van een belangrijke huurder. Texaf heeft voor de komende zeven jaar verschillende nieuwe projecten op de agenda staan, die op termijn jaarlijks 22 miljoen euro aan inkomsten moeten opleveren. Maar voor het zover is moet Texaf er wel 95 miljoen euro in investeren, en dat zou gebeuren door eigen cashflow te combineren met bankleningen en de opbrengsten van de verkoop van minder cruciale activa. De holding zou zelfs overwegen om obligaties uit te geven. 

Delhaize boven 60 euro

Ook de grote jongens van de Brusselse beurs beleefden een sterke dag. Dankzij de opvallend sterke Amerikaanse groeicijfers steeg de Bel20, de korf met de twintig belangrijkste aandelen op de Brusselse beurs, met 1,1 procent tot 3.319,70 punten. Onder de sterkste stijgers behoorden cyclische aandelen zoals GDF Suez (+2,2 %, 19,83 euro) en Solvay (+2,8 %, 112,40 euro).

De sterke Amerikaanse data gaven ook Delhaize vleugels. Met een winst van 1,7 procent op 60,77 euro noteerde het aandeel voor het eerst in vier jaar boven de 60 euro. De supermarktketen haalt dan ook twee derden van zijn omzet uit de VS. 

De vastgoedgroep Intervest Offices & Warehouses verloor  4,8 procent op 21,87 euro. Dat was te wijten aan het feit dat het aandeel gisteren al zonder de coupon noteerde die recht geeft op een een brutodividend van 1,40 euro over het boekjaar 2014. Dat dividend zou  in mei, na de algemene vergadering van 29 april worden uitgekeerd.

Dat Intervest Offices & Warehouses nu al zonder het dividend noteert over een boekjaar dat nog moet worden afgesloten, heeft alles te maken met de kapitaalverhoging die het bedrijf plant. De aandeelhouders van Intervest Offices & Warehouses gaven maandag hun fiat voor de uitgifte van net geen 1,4 miljoen nieuwe aandelen aan 19,16 euro per aandeel - goed voor in totaal 26,2 miljoen euro.Die nieuwe aandelen noteren vanaf 29 december op Euronext Brussel. Maar ze zullen wel zonder het recht op een dividend noteren. 

Exmar doet kerstbestelling

Exmar (-0,1%, 10,19 euro) reageerde nauwelijks op het nieuws dat het een tweede drijvende LNG-fabriek heeft besteld. Twee jaar geleden had Exmar  een gelijkaardige installatie besteld. Waar de  nieuwe fabriek voor bedoeld werd niet bekendgemaakt, maar Exmar gaf wel mee dat het aan zeven projecten aan het werken is. 

Analisten van  Petercam reageerden positief. 'Dergelijke cashintensieve activa vormen natuurlijk een risico, zeker als er nog geen waterdichte contracten aan vast hangen', merkt Petercam op. 'Maar de voordelen om nu al te bestellen overtreffen ruimschoots de nadelen.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud