Advertentie

'Belgische beurs meest aantrekkelijke ter wereld'

Het historische beursgebouw - waar de Brusselse beurs nog eventjes gehuisvest is vooraleer te verhuizen naar een veel gewoner optrekje. ©BELGA

Niet de Amerikaanse of de Duitse, maar wel de Belgische beurs mag zich de aantrekkelijkste ter wereld noemen. Dat blijkt uit een analyse van de zakenbank Citi. Het lelijke eendje is de Oostenrijkse aandelenmarkt.

Citi maakt sinds 2004 een ranking op van de meest aantrekkelijke aandelenmarkten ter wereld. De analisten van de Amerikaanse zakenbank nemen daarvoor wereldwijd 22 beurzen onder de loep.

Tot voor kort prijkte de Japanse beurs bovenaan dat lijstje, maar afgelopen maand heeft Euronext Brussel de beurs van Tokio van de troon gestoten. België staat met een score van 0,59 met stip op één in het lijstje van aantrekkelijkste beurzen ter wereld. Voordien nestelde de Brusselse beurs zich meer in het midden van het peloton.

De opmars van de Brusselse beurs schrijven de analisten van Citi grotendeels toe aan 'de verbetering van het prijsmomentum'. In mensentaal: aan de recent stijgende trend waar Euronext Brussel op surft. Maar ook op andere parameters scoort de Belgische beurs beter dan haar sectorgenoten elders in de wereld.

Citi baseert zich voor zijn beurskampioensmodel op een waslijst aan kwantitatieve, fundamentele en macro-economische data. Naast prijsmomentum gaat het bijvoorbeeld ook om dividendrendement, rendement op het eigen vermogen, koers-winstverhouding, winstrendement, rentevoeten en verwachtingen van analisten.

Tweede in de ranking is de Braziliaanse beurs. De top 5 wordt vervolledigd met Taiwan, Singapore en Korea. Buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk staan op de respectievelijk zesde, achtste en twaalfde stek. Het lelijke eendje onder de aandelemarkten is de beurs van Wenen. Ook de Amerikaanse en Zwitserse beurs bengelen onderaan het favorietenlijstje.

Volgens Stijn Elebaut, fondsbeheerder bij Société Générale Private Banking, kan de Brusselse beurs profiteren van dat nieuws. 'Niet zozeer de kleine aandelen, maar veeleer die uit de Bel20. Bepaalde fondsen die puur op rationele, kwantitatieve basis werken, kijken immers naar dergelijke rapporten. Zo zou bijvoorbeeld AB InBev, dat 40 procent van de Bel20 uitmaakt, op de radar van dergelijke fondsen kunnen komen. Als investeerders nu extra geld in Belgische aandelen zouden stoppen, kan dat de huidige stijgende trend nog versterken.'

Of de Brusselse beurs haar kam-pioenstitel lang zal mogen houden, valt af te wachten. 'In het model van Citi wordt een groot belang toegekend aan factoren als prijsmomentum op korte termijn', zegt Xavier Boussemaere van de Belgische fondsenbeheerder Aphilion. 'De recente koersstijgingen van Bel20-zwaargewichten als AB InBev, GDF Suez en KBC, of UCB en Delhaize, zorgen dan ook voor een mooie score voor België.' Daarnaast kwam België als euroland zonder al te grote afhankelijkheid van de olieprijs ook relatief sterker uit de recente periode van macro events. 'Samen met de goede score op het vlak van de rente-evolutie, is het dan ook niet verrassend dat België tijdelijk hoger kan scoren. Volgend kwartaal kan de situatie er weer helemaal anders uitzien.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud