Belgische biotech scoort bij Amerikanen

De Bel20 boekte gisteren een vlotte winst, in lijn met de rest van Europa. Alle indexleden gingen hoger. Op de brede markt bouwden Galapagos en Thrombogenics een feestje.

Met een winst van 1,5 procent tot 2.262,99 punten zat de Bel20 comfortabel vooraan in het Europese peloton. Daar loste enkel de Londense Footsie de rol met ‘slechts’ 1 procent winst. Alle indexleden boekten winst. Befimmo tekende met 0,2 procent tot 46,74 euro voor de kleinste winst. Koploper was Delhaize, dat zijn herstelbeweging deze week verder zette met een koerswinst van 3,9 procent tot 28,48 euro.

Het meeste spektakel viel opnieuw te rapen op de brede markt. Daar komt geen einde aan de hoerastemming rond de Belgische biotechbedrijven. Thrombogenics zette dinsdag al de toon, nadat het bedrijf in de WSJ-blog Heard on the Street getipt werd als een mogelijke overnamekandidaat. Gisteren kwam er opnieuw 6,8 procent bij tot 25,87 euro. Daarmee is het aandeel op 2 dagen tijd al 12 procent in waarde gestegen.

En ook Galapagos ontpopt zich tot het lievelingetje van in biotech gespecialiseerde Amerikaanse beleggers. Het Amerikaanse hefboomfonds, dat te boek staat als een expert en aandeelhoudersactivist in biotech, wordt daarmee in een klap de op twee na grootste aandeelhouder van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf. Het aandeel veerde 7,5 procent op tot 13,98 euro.

Maar de absolute ster van de dag was Deceuninck. De West-Vlaamse producent van pvc-raamprofielen spurtte 8,3 procent hoger tot 1,17 euro. Het bedrijf is erin geslaagd om zijn schulden te herfinancieren voor een periode van 5 jaar. Dat geeft topman Tom Debusscheren meer financiële slagkracht en mogelijk zelfs de ruimte om opnieuw een dividend uit te keren.

Maar de enthousiaste reactie van de aandeelhouders is misschien wat overtrokken. Deceuninck is met deze transactie nog niet uit de problemen. ‘Wij beschouwen dit als een positieve zaak voor de aandeelhouders, klinkt het bij Bank Degroof-analist Bernard Hanssens. ‘Maar dit betekent niet dat Deceuninck zijn uitgavebeleid agressief zal bijsturen. De focus blijft liggen bij innovatie en het beschermen van de marges.’ Ondanks die waarschuwende toon trekt Hanssens wel zijn advies op tot ‘opbouwen’, komende van ‘bijhouden’. Het koersdoel blijft onveranderd staan op 1,30 euro.

Tankerrederij Euronav zorgde voor een valse noot. Het aandeel zakt 2 procent tot 5,41 euro, en geeft daarmee een deel van zijn winsten van dinsdag (+4,7%) weer weg. Het zijn geen schitterende cijfers die Euronav over het tweede kwartaal kan voorleggen, maar toch klinkt de tankerrederij iets optimistischer. De overcapaciteit in de sector is de voorbije maanden immers verminderd. Het derde kwartaal belooft dan weer moeilijk te worden, met bijzonder lage vrachttarieven.

Ook de IT-dienstengroep Econocom kon niet met winst aanknopen, al leek dat eerder op de dag, zij het bescheiden, te gaan lukken. Het aandeel ging bij de slotbel echter 0,6 procent lager tot 17,17 euro. Het bedrijf kondigde dinsdagavond een overname aan in Frankrijk. Daar wordt beveiligingsspecialist Cap Synergy overgenomen voor een niet nader genoemd bedrag. Een bijzonder grote transactie lijkt dat evenwel niet te zijn, aangezien dat bedrijf goed is voor een jaaromzet van zo’n 10 miljoen euro. Met de overname wil Econocom een nog breder dienstenpakket aan zijn klanten aanbieden. Econocom wijst erop dat de vraag naar goede databescherming fors toeneemt naarmate cloud computing en mobiel internet verder doordringen bij bedrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud