Bernanke vindt slechts één vrouw op zijn weg

Fed-voorzitter Ben Bernanke (foto: Reuters) ©REUTERS

De Amerikaanse centrale bankiers zetten hun nulrente en forse stimulus in 2013 onverdroten voort. Fed-voorzitter Ben Bernanke vindt slechts één vrouw op zijn weg: Kansas City Fed-voorzitster Esther George stemde bij haar debuut meteen tegen.

Ook na meer dan vier jaar nulrente en stevige stimulus zijn de Amerikaanse centraal bankiers van oordeel dat de economie nog niet op eigen benen kan staan. Bij hun eerste vergadering van 2013 opteerde de Federal Reserve bijna unaniem voor een onveranderd soepel beleid. Bijna.

Esther George (zie foto hieronder), de voorzitster van het Fed-kantoor in Kansas City, stemde bij haar debuut in het rentebepalend gremium van de centrale bank als enige van de 12 immers tegen. Meteen betonneert die prairiestad haar reputatie als rebelse uithoek, aangezien ook Georges voorganger Thomas Hoenig een seriële tegenstemmer was. George is beducht voor het risico op 'toekomstige financiële en economische onevenwichten' die het extreem soepel beleid kan veroorzaken. 

De bijna unanieme stemming geeft aan dat de centraal bankiers bepaald niet gehaast zijn om hun stimulus terug te draaien. Dat de Amerikaanse economie eind 2012 onverwacht voor het eerst in veertien kwartalen kromp zal hen in die overtuiging sterken, ook al is die grotendeels het gevolg van tijdelijke factoren. 'Afgaand op het slechte bbp-cijfer, zal George nog wel een tijdje een eenzame dissident blijven', merkt ING-econoom James Knightley op.

Dat leert ook de toelichting bij het rentebesluit: daar stippen de centraal bankiers aan dat 'de groei in de economische activiteit de voorbije maanden gepauzeerd is'. Na afloop van de vorige bijeenkomst, op 12 december, heette het nog optimistischer dat 'de economische activiteit tegen een bescheiden tempo groeit'.

De beste graadmeter om te zien hoe veel stimulus de Amerikaanse centrale bankiers via geldcreatie in de economie pompen is de omvang van de balans. Een hele reeks noodkredieten, plus latere opeenvolgende inkoopprogramma's van overheidsobligaties en herverpakte hypotheken deden die balans fors aanzwellen van 800 miljard dollar eind 2008 tot rond 2.800 miljard midden 2011 (zie grafiek).

Daarna bleef de balans anderhalf jaar lang min of meer stabiel, omdat de Fed alleen de cash spendeerde uit obligaties die op de vervaldag kwamen en per saldo geen 'verse' inkopen doorvoerde. Maar daar kwam sinds kort verandering in. Sinds september koopt de marktenzaal van de centrale bank maandelijks 40 miljard hypotheken op, daar kwamen in december maandelijkse kooprondjes van 45 miljard staatspapier bovenop. 

Zo pompen Bernanke & co nu per maand 85 miljard dollar vers geld in de economie. Daardoor is de balans nu aangezwollen tot een record van 2.976 miljard dollar en sneuvelt later deze week mogelijk de grens van 3.000 miljard. Het vorige record, 2.918 miljard, dateerde van februari vorig jaar. Ook de berg staatspapier in handen van de Fed is met 1.694 miljard dollar - 15 procent van de totaal bij het publieke uitstaande Amerikaanse staatsschuld, naar een record gestegen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud