Beurs van Shanghai wist jaarverlies uit

Een archieffoto van de beursvloer in Shanghai - Foto Bloomberg ©Bloomberg

Speculatie dat de nieuwe Chinese leiders meer maatregelen zullen nemen om de groei te stimuleren en het financieel systeem te hervormen deed de beurs van Shanghai opveren, zodat het verlies sinds het begin van het jaar werd uitgewist.

In Europa en de Verenigde Staten houden de beurzen op Kerstdag de deuren gesloten, maar in heel wat Aziatische landen was het ‘business as usual’.

In China sloot de Shanghai Composite Index met 2,5 procent winst op 2.213,61 punten. Dat is 0,6 procent boven de laatste stand van 2011. Het jaarverlies is dus goedgemaakt en met een beetje geluk wordt 2012 licht positief afgesloten.

Slechts 11 van de 994 componenten van de index kleurden rood. Vooral financials en energiebedrijven deden het goed. Behalve met de hoop op meer economische stimuli steunde de rally ook op het economisch herstel dat in China bezig is. Industrial & Commercial Bank of China steeg 3 procent, Agricultural Bank of China 2,6 procent en olie- en gasproducent PetroChina 1,9 procent.

De beurs van Tokio was eveneens in goede doen. Ook in Japan treedt een nieuwe regeringsploeg aan, onder leiding van Shinzo Abe. De druk die hij uitoefent op de centrale bank om haar inflatiedoelstelling te verhogen tot 2 procent, deed de yen terugvallen tot het laagste niveau in 20 maanden tegenover de dollar. De Nikkei225 ging 1,4 procent vooruit.

Onder meer de financiële aandelen en de autobouwers lagen in de gunst van de beleggers. Mitsubishi UFJ Group steeg 1,8 procent en autobouwer Honda Motor, die viervijfde van zijn omzet in het buitenland realiseert, voegde 1 procent toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud