Beursdebuut Chinese vastgoedreus flopt

Oprichter Wang Jianlin wordt met de beursgang de derde rijkste Aziaat. ©REUTERS

De grootste Aziatische beursgang van het jaar is geen succes. Dalian Wanda, het vastgoedconglomeraat van de Chinese magnaat Wang Jianlin, schoot ruim zeven procent lager na de opening in Hongkong.

Dalian Wanda Commercial slaagt er niet in het gunstige Chinese beursklimaat van de laatste weken te verzilveren. De vastgoedreus opende tegen een introductieprijs van 48 Hongkong dollar, maar beleggers stuurden het aandeel op de eerste dag ruim 7 procent lager, met een dieptepunt van 43,8 Hong Kong dollar.

Het bedrijf, in 2002 opgericht door de Chinese miljardair Wang Jianlin, noteerde 600 miljoen aandelen en haalde daarmee 28,8 miljard Hong Kong dollar op (3 miljard euro). Belangrijke buitenlandse investeerders zijn het New Yorkse hefboomfonds Och-Ziff Capital en het Koeweits staatsinvesteringfonds SWF.

De Chinese winkelcentrumeigenaar -naar vloeroppervlakte gemeten de tweede grootste speler ter wereld- gaat het verse kapitaal gebruiken voor de ontwikkeling van 10 bijkomende shoppingcenter in China.

Oprichter en voorzitter Wang behoudt samen met zijn vrouw een meerderheidsbelang van 54 procent. Met de beursgang wordt hij de derde rijkste Aziaat. De 'Bloomberg Billionaires Index' raamt zijn vermogen op 24,8 miljard dollar.

Dalian Wanda Commercial heeft 159 winkelcomplexen in portefeuille verspreid over 110 steden. Het is het vlaggenschip van de Dalian Wanda Groep, het conglomeraat uit Peking dat behalve in vastgoed ook actief is in toerisme, cinema en entertainment.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud