Beursexit Crazy Horse langs artiesteningang

(foto: Bloomberg) ©LANDOV/MAXPPP

De Brusselse beurs verliest binnenkort waarschijnlijk nog een telg. Déficom, de holding boven het Parijse Crazy Horse-cabaret, wil via een onmiddellijke schrapping via de 'artiesteningang' het beurspaleis verlaten.

Philippe Lhomme, de ondernemer achter Déficom, maakt er al een tijdje bepaald geen geheim van dat hij de beurs moe is. In september liep hij al weten dat er de komende maanden een beslissing zou vallen. Die is er nu.

Die mededeling gebeurt wel in typische Déficom-stijl, zeer geruisloos, onderaan een bijeenroeping voor een buitengewone algemene vergadering op 9 december. Die bijeenroeping staat goed weggestopt op de webstek van de holding en er staat bizar genoeg ook nog eens in koeien van letters 'confidential' op geprint (zie onderaan).

Via puntje 2 van de bijeenroeping laat Déficom weten de onmiddellijke schrapping van de notering aan te vragen. Zo'n achterdeurexit volgt geen normale procedure waarbij een grootaandeelhouder eerst een overname- en vervolgens een uitrookbod moet lanceren om de minderheidsaandeelhouders over de streep te trekken.

Spoorwegbalken

Een 'geruisloze' schrapping is zeldzaam, maar niet onbestaand. Eerder maakten ook de spoorwegbalkenproducent ITB en de holding Chemins de Fer en Chine er gebruik van. De voorwaarde is wel dat de grootaandeelhouder zo goed als alle aandelen controleert en er nog maar enkele procenten van de aandelen bij het brede publiek verspreid zitten. Dat lijkt bij Déficom het geval: Lhomme controleert 96,5 procent van de aandelen, bij ITB had de grootaandeelhouder echter 99 procent in handen.

Navigatie

Om de minderheidsaandeelhouders te beschermen moet de beurswaakhond FSMA wel zijn fiat geven. De redenering is dat de rompslomp van een overnamebod niet opweegt tegen de kosten. Dat is niet altijd het geval: bij Transics bijvoorbeeld slaagt CEO en grootaandeelhouder Walter Mastelinck er niet in de weg naar de beursexit te vinden, omdat er nog flink wat hardnekkige minderheidsaandeelhouders zijn die een redelijk groot percentage van de aandelen controleren.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud