opmerkelijk

Beurshandel AB InBev steeds minder 'Brussels'

AB InBev-CEO Carlos Brito bij het Newyorkse beursdebuut in 2009 ©AP

De Brusselse beurs ziet voor het vierde jaar op rij de handel in haar enige zwaargewicht, AB InBev, naar Wall Street verkassen.

De Nederlandse premier Mark Rutte legde vorige maand nog eens pijnlijk de vinger in de wonde toen hij bezwoer Nederland niet als België met zijn ene multinational te laten eindigen. En ook op onze ene multinational  - AB InBev - is België zijn greep aan het verliezen, leren data van Bloomberg. 

Op een gemiddelde beursdag verwisselden dit jaar in Brussel 1,37 miljoen stuks van de biergigant van eigenaar. In New York, waar AB InBev sinds de overname van Anheuser-Busch in 2009 onder de ticker 'BUD' noteert, is dat 1,55 miljoen stuks. 

Euronext neemt zo nog maar 47 procent van de handel in AB InBev voor zijn rekening, tegenover net minder dan de helft in 2016 en nog bijna vier vijfde in 2010.

Dat beleggers steeds vaker New York boven Brussel verkiezen om het bieraandelen te kopen of te verkopen is slecht nieuws voor de uitstraling van de Brusselse beurs en haar ecosysteem van banken en beurssysteem die van een levendige handel afhangen.

Met 2,23 miljoen transacties tekende AB InBev over de eerste elf maanden van het jaar met ruime voorsprong op KBC (1,87 miljoen) en Ageas (1,33 miljoen) voor één op de acht koop- of verkooporders op de Brusselse beurs en een derde van de totale beursomzet. 

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud