Advertentie

Beurshuis en rivaal geven Nyrstar klap

Blokken zink in de Nyrstar-fabriek in Port Pirie ©Nyrstar

Op een stabiel Euronext Brussel is Nyrstar de valse noot. De zinkspecialist kreeg een advies- en koersdoelverlaging van Goldman Sachs. Sectorgenoot Boliden ontgoochelde.

Terwijl de Bel20 na de sterke prestatie van maandag stabiliseert, krijgt Nyrstar een klap van 4 procent tot 4,96 euro. Het is van eind oktober geleden dat de zinkgroep zo laag noteerde.

In een rapport over de metaal- en mijnbouwsector is Goldman Sachs vandaag niet mals voor Nyrstar. Het advies zakt van ‘kopen’ naar ‘neutraal’ en het koersdoel gaat van 10 naar 6 euro. Als verklaring verwijst het Amerikaanse beurshuis naar ‘een gebrek aan katalysatoren op korte termijn’ en naar de algemene prijsdaling in de sector.

Goldman Sachs krikte in november zijn advies voor Nyrstar op tot kopen, hopend op een verbetering van de balans, hogere verwerkingslonen voor zink en meer winst uit het Port Pirie-project. Nyrstar ging inderdaad voor 400 miljoen dollar extra schulden aan en de onderhandelde verwerkingslonen waren beter dan verwacht, maar de vertraging bij de transformatie van de fabriek in Port Pirie tot een multimetalenverwerker en -recycleerder en de extra investeringen die nodig zijn, gooiden roet in het eten.

Het beurshuis blijft in het Australische project van Nyrstar geloven, maar ziet maar weinig factoren die op korte termijn de koers hoger kunnen jagen. Bovendien verzwakten de zinkprijzen de jongste tijd. Samengevat ziet Goldman Sachs weinig opwaarts potentieel voor het aandeel.

Boliden

Extra druk komt van de Zweedse sectorgenoot Boliden, die vanmorgen ontgoochelende kwartaalresultaten presenteerde en in Stockholm 6,8 procent wegzakt. Het Zweedse bedrijf is actief als mijnbouwer en smelter en haalt onder meer koper, zink, lood en goud boven. Het is een rechtstreekse concurrent van de Belgische groep.

Uit zijn mijnen puurde Boliden in het eerste kwartaal 5 procent minder zinkconcentraat dan een jaar eerder en de activiteit van de zinksmelters kende enkele onderbrekingen. Dat resulteerde in hogere kosten en een 2 procent lager volume. Ook financieel was er ontgoocheling: de winst per aandeel kwam uit op 6,10 Zweedse kronen terwijl analisten op 6,50 kronen hadden gerekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud