Beurshuis Kempen zet Thrombo in de ramsj

©Emy Elleboog

Voor de derde dag op rij steelt een biotechnologiebedrijf de show op de Brusselse beurs. Alleen is het dit keer in negatieve zin: Thrombogenics krijgt een stevige tik na de publicatie van een negatief analistenrapport.

Thrombogenics zit in de hoek waar de klappen vallen sinds eind augustus, toen het Leuvense bedrijf tegenvallende verkoopcijfers bekendmaakte voor Jetrea, het enige medicijn in de Thrombogenics-stal. Woensdag krijgt het aandeel een tik van bijna 6 procent tot 21,20 na een bijzonder kritisch rapport van het Nederlandse beurshuis Kempen.

Dat zwiert Thrombogenics, dat tot voor kort een koopadvies meekreeg, zonder pardon op de verkooplijst. Tegelijkertijd wordt het koersdoel verlaagd van 39 naar 15 euro. De reden voor die adviesverlaging is eenvoudig: Jetrea zal Thrombogenics minder centen opleveren dan gehoopt, denkt Kempen. De tegenvallende verkoopcijfers en de zwakkere vooruitblik van de groep doen vermoeden dat het commerciële potentieel van Jetrea stilaan zijn piek heeft bereikt.

Bovendien zal die piek ook lager liggen dan verwacht: Kempen mikt op een omzet van 144,4 miljoen euro tegen 2020. Een pak minder dan de 331 miljoen euro die het beurshuis eerder in het vooruitzicht had gesteld.

Na zo'n nieuws hoeft het niet te verbazen dat Thrombogenics woensdagochtend de grootste daler is binnen de Bel20. De Brusselse sterindex kan het hoofd net boven water houden met een minuscule winst van 0,2 procent op 2.828,23 punten.

Ook de vastgoedbedrijven tonen zich woensdag van hun actiefste kant. Leasinvest Real Estate (-0,1%, 69,02 euro) kondigde voor beurstijd aan dat het tussen 50 en 75 miljoen euro wil ophalen via de uitgifte van nieuwe obligaties. Leasinvest geeft nieuwe obligaties uit met een looptijd van 6 jaar met een nettocoupon van 2,47 procent. 'Gezien de beperkte omvang van de uitgfite zal deze operatie wellicht een succes zijn', reageert het beleggersmagazine De Belegger. 'Maar wij tekenen er gezien het magere nettorendement niet op in. We verwachten dat bedrijven in de nabije toekomst nog meer obligaties zullen uitgeven.'

Greenyard, dat tot voor enkele weken door het leven ging als Pinguin Lutosa, valt 12,9 procent terug tot 12,80 euro. Maar die zware val is wel te wijten aan technische redenen: de groenteverwerker voert woensdag immers zijn geplande kapitaalvermindering door van 2,4 euro per aandeel. De aandeelhouders genieten zo deels mee van de 225 miljoen euro die de verkoop van de aardappeldivisie Lutosa aan McCain heeft opgebracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud