Advertentie

Beurzen beleven dieprode dag

©belga

Slechte cijfers over de Chinese economie en de immer dalende olieprijs zadelden de Europese beurzen met stevige verliezen op. In Brussel verloor de Bel20 2,6 procent.

China toonde vrijdag nieuwe tekenen van een groeivertraging. Zowel de groei in de industriële productie als in de investeringen viel lager uit dan verwacht. En de prijs voor een vat ruwe Brent-Noordzeeolie daalt nog eens 3 procent tot 62 dollar. Als gevolg staan zowat alle olie-aandelen wereldwijd opnieuw onder druk. Beleggers zien in de sombere vraagprognoses van het International Energieagentschap, de vereniging van westerse olieverbruikers, ook een veeg teken voor de economie.

De Chinese cijfers en de kelderende olie wogen zwaar op de Europese beurzen. De Euro Stoxx50, de korf steraandelen uit de eurozone, tuimelde 3 procent. Brussel deelde in de algemene malaise op de Europese beursvloeren. De Bel20, de korf met de belangrijkste Brusselse aandelen, verloor 2,7 procent. Alle Bel20'ers eindigden in het rood. Ook Wall Street incasseerde stevig verlies: de Dow Jones tikte 1,8 procent lager af. 

Rente

Beleggers vluchtten in obligaties: de Belgische en Duitse rente lieten met respectievelijk 0,87 en 0,62 procent nieuwe diepterecords optekenen. Begin dit jaar bedroeg de Belgische tienjaarsrente nog 2,5 procent. Beleggers gaan er steeds meer van uit dat de Europese Centrale Bank volgend jaar in een ultieme poging om deflatie af te wenden, in bulk staatsobligaties gaat opkopen.

Geen enkel Bel20-aandeel slaagde erin om positief te eindigen, als scheelde het wel niet veel voor vastgoedgroep Befimmo (-0,1%, 61,01 euro). 

Solvay was de grootste daler met een verlies van 4,4 procent tot 107,1 euro. Het aandeel begon pas in de namiddag flink onderuit te gaan. 'Sommige afdelingen van Solvay profiteren van de lagere olieprijs, andere lijden eronder. Vandaag bekijken beleggers Solvay als nog niet aangevallen olie-play', merkte een handelaar op.

D'Ieteren droeg lange tijd de rode lantaarn, omdat het voorbeurs een winstalarm op de wereld losliet. De verlaging van de winstprognose is het gevolg van waardeverminderingen en herstructureringskosten bij voertuigbeglazingsdochter Belron. Voor 2015 voorspelt de groep winstherstel, maar dat kan niet beletten dat het aandeel op de beurs een dreun krijgt van 4,2 procent naar 30,37 euro.

'Een derde winstwaarschuwing dit jaar is niet bevorderlijk voor onze investment case', reageerde Bank Degroof met gevoel voor understatement. Analist Bernard Hanssens verlaagde zijn advies voor autodienstengroep van 'bijkopen' naar 'houden'. Het koersdoel van 34,5 naar 32 euro.

In tegenstelling tot Degroof, is ING niet geneigd het advies voor D'Ieteren (kopen, 35 euro) te verlagen. 'Hoewel dit duidelijk geen goed nieuws is, zijn we toch verheugd dat Belron eindelijk maatregelen neemt om terug met winst aan te knopen', ziet analist Emmanuel Carlier een positieve kant aan het verhaal. Belron sluit onder meer 31 van de 38 vestigingen in China. 

Nog in de Bel20 kreeg Belgacom een tik van 3,5 procent naar 30,11 euro. Het aandeel kreeg extra slaag door een adviesverlaging van het Amerikaanse beurshuis Jefferies. Analist Ulrich Rathe verlaagde het advies 'houden' tot 'verkopen'. Het koersdoel steeg wel van 23,6 naar 24,6 euro.

Het gros van de analisten vindt Belgacom trouwens te duur na de run dit jaar van liefst 48 procent (inclusief dividend). Er zijn 19 verkoopadviezen, 16 houdenadviezen en slechts 1 koopadvies (van JP Morgan), leren cijfers van Bloomberg.

In een persbericht voorbeurs en tijdens een conferencecall in de namiddag liet Arseus donderdag uitschijnen dat het de goede richting uitgaat met de Amerikaanse markt voor magistrale apothekersbereidingen. Daar was de voorbije maanden grote twijfel over gerezen. Vooral bij het beurshuis Kempen, dat als eerste een verkoopadvies op het aandeel plakte.

ING reageerde tevreden op de conference call en bevestigde het koopadvies en het koersdoel van 51 euro. Dat geeft een opwaarts potentieel van ... 53 procent. In een ver verleden heette zoiets nog 'strong buy'. Arseus opende 2 procent hoger, maar sloot uiteindelijk 1,3 procent lager op 32,9 euro.

Atenor verhoogde donderdag nabeurs zijn winstverwachting voor 2014. De vastgoedontwikkelaar rekent nu op een geconsolideerde nettowinst die minstens 20 procent hoger ligt dan in 2013. Voordien was lag de prognose op een stabiele winstevolutie. Een beetje vreemd dat de prognose amper drie weken voor het einde van het jaar zoveel hoger schiet.

KBC Securities verhoogde alleszins zijn koersdoel van 40 naar 42 euro. Het advies blijft op 'bijkopen'. Het aandeel kon 1,6 procent hoger afsluiten, op een dag als vandaag nog een hele prestatie.Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud