Beurzen kennen slechtste kwartaal in vier jaar

©EPA

De Europese beurzen hebben hun meest beroerde trimester in vier jaar achter de rug. Door de zorgen om de wereldeconomie en het getalm van de Fed blijft er van de euforie van begin dit jaar niets meer over.

Een knalstart. Dat was het minste dat je over het eerste trimester van dit jaar kon zeggen. Maar zes maanden later valt daar nog weinig van te merken en zitten beleggers met de handen in het haar. Nochtans koopt de Europese Centrale Bank nog steeds voor 60 miljard euro per maand obligaties op om de economie te ondersteunen, blijft de euro goedkoop én is de olieprijs verder weggezakt.

Maar twijfels over de groei in China, de tweede grootste economie ter wereld, en de mogelijke gevolgen daarvan voor de rest van de wereld hebben een bres geslagen in het vertrouwen van beleggers.

Beweeg over onderstaande kaart voor de prestaties van de beurzen wereldwijd tijdens het afgelopen trimester. 

Het afgelopen kwartaal hebben we een overdosis aan bewijzen gehad dat de groei in China vertraagt. Bovendien was de beurshandel in de VS al dunner geworden, omdat investeerders minder bereid waren om die hoge waarderingen te blijven betalen én de dure dollar een rem zette op de exportbedrijven. Die elementen hebben een versnelling teweeggebracht van de licht negatieve trend die eind juni al aanwezig was’, weet marktstrateeg Frank Vranken (PuilaetcoDewaay). Daar deed de Amerikaanse centrale bank medio september nog een schepje bovenop. ‘Niet alleen kwam er géén renteverhoging, de Fed slaagde er ook niet in om de zaak goed gecommuniceerd te krijgen’, stelt beursstrateeg Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis).

Vorige week probeerde voorzitster Janet Yellen de meubelen nog te redden –door te verklaren dat de rente in de VS nog dit jaar zal worden opgetrokken- maar veel zoden bracht dat niet aan de dijk. Tussen juni en september donderde de Eurostoxx50, de korf met 50 grootste Europese aandelen, 9,5 procent naar beneden. In Brussel klokte de Bel20 af op een kwartaalverlies van 6,5 procent. Het is al van het derde kwartaal van 2011 geleden –toen het voorbestaan van de euro in gevaar was- dat we nog zoveel drama op de beurs zagen.

Vooral de grondstoffenaandelen, die sterk gelinkt zijn aan de economische groei in China, kregen zware klappen. Zo kelderde de Europese mijnbouwindex afgelopen kwartaal maar liefst 30 procent. ‘Pure capitulatie wat we daar momenteel zien’, aldus Gijsels. Ook op de obligatiemarkten had al wat naar China en grondstoffen ruikt het zwaar te verduren het voorbije trimester.

Beterschap op de beurzen is niet meteen in zicht, maar analisten gaan voor de komende maanden ook zeker niet uit van een rampscenario. ‘Essentieel daarbij zal duidelijkheid over China zijn. Momenteel gaan de markten uit van het slechtst mogelijke scenario. En dat is toch ten onrechte’, meent KBC-econoom Koen De Leus. ‘Het land heeft immers nog een arsenaal aan middelen om de economie te stimuleren, zoals een verdere verlaging van de rente.’

‘Je mag ook niet vergeten dat China meer is dan alleen maar industrie. De consumenten- en dienstengerelateerde sectoren doen het er nog altijd zeer goed, met een groei van meer dan 10 procent’, weet Vranken.

Het blijft evenwel afwachten in hoeverre de Europese economie zal meegesleurd worden door de groeivertraging in China. ‘De indicatoren wijzen alvast nog steeds op groei in Europa. Weliswaar geen euforie, maar wel groei’, weet marktstrateeg Jan Vergote (Belfius). ‘Duitsland, de motor van de Europese economie, exporteert ook meer naar Nederland dan naar China. Dat doet toch ook vermoeden dat het met de besmetting op Europa mee zou moeten vallen’, aldus Gijsels.

De komende maanden beloven wel nog erg volatiel te blijven, zeker omdat het nog steeds onduidelijk is wanneer precies de Amerikaanse centrale bank de rente nu zal optrekken. Traditioneel is oktober ook geen al te beste beursmaand. ‘Wij denken dat we het jaar min of meer op het niveau van vandaag zullen eindigen’, aldus Vergote. ‘Voor de Bel20 zijn er alvast belangrijke steunniveaus op 3.190 punten, voor de Eurostoxx50 op 2.975 punten’, aldus Gijsels. ‘Dat zijn de niveaus waarvan we denken dat ze zouden moeten kunnen houden en waar de correctie zou moeten stoppen of ten minste pauzeren.’ Deze steunlijnen bevinden zich circa 5 procent onder het huidige niveau.

De voorkeur van de beursstrategen gaat nog steeds uit naar Europese aandelen. Omwille van de groeivooruitzichten en de steun van het soepele beleid van de ECB. ‘Met een koers-winstverhouding van 14,2 liggen de waarderingen ook nog steeds lager dan in de VS’, aldus Vergote. ‘Daarnaast zal de winstgroei van de Europese bedrijven in het derde kwartaal ook nog steeds gedopeerd zijn door de goedkope euro. Dat zal zeker steun geven’, meent Vranken. ‘Naar het einde van het jaar zal al de cash die nu aan de zijlijn staat, en overigens nog toeneemt, toch ook aan het werk moeten gezet worden.’

Wat met de beurzen in de groeilanden? Zijn daar geen koopjes te doen na de afstraffing van de voorbije maanden? ‘In de toekomst zeker, maar nu nog niet. We zien nog steeds een neerwaarts risico van 5 à 10 procent’, aldus Gijsels.

Van obligaties blijven de strategen voorlopig nog weg. Al ziet valutaspecialist Kristof Wauters (BNP Paribas Fortis) wel wat mogelijkheden voor hoogrentend papier in euro. ‘De voorbije maanden is het renteverschil met staatspapier immers wat gestegen is. Van Amerikaanse high yield blijven we nog weg omdat eenvierde van de markt gelinkt is aan grondstoffen. In Europa is dat minder het geval.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud