Beurzen naar laagste peil sinds maart

Net als elders in Europa lijdt ook de beurs van Frankfurt zwaar onder de slechtere vooruitzichten voor de economische groei. ©REUTERS

De Europese beurzen zijn vrijdag naar hun laagste peil sinds maart teruggevallen nu de onrust over de economie alleen maar blijft toenemen. De volatiliteit op de markten kan bovendien nog een tijdje aanhouden, zeggen strategen.

Kort na de middag noteert de Stoxx600 1,8 procent lager op 320,78 punten. Daarmee bevindt de brede Europese beursindex zich al op het laagste niveau sinds maart dit jaar. Met de daling van vandaag lijdt de Europese graadmeter trouwens zijn grootste weekverlies sinds eind juni vorig jaar. Ook de Brusselse beurs krijgt er stevig van langs: de Bel20-index daalt 1,5 procent op 3.044,98 punten. 

Wat veroorzaakt nu de verkoopgolf die over de beurzen rolt? Wie recent het beursnieuws volgde weet onderhand wel al dat beleggers zich zorgen blijven maken over de economische groei, en dan vooral die in Europa. Maar de afgelopen week werden we getrakteerd op een weel heel bittere slechtnieuwsshow

Zo verlaagde het IMF zijn groeiprognoses voor de wereldeconomie. 'De erfenis van de financiële crisis hangt nog steeds als een schaduw over het economisch herstel in de geavanceerde landen', waarschuwde het fonds. Voor de eurozone is het risico op een recessie toegenomen naar 40 procent, maar ook in Japan, Brazilië en Rusland is de groei lager dan verwacht. En passant joeg het IMF obligatiebeleggers nog eens de stuipen op het lijf door mee tegeven dat de waarde van alle uitstaande obligaties met 3.000 miljard euro kan dalen als de rentetarieven weer de hoogte ingaan.

Duitsers verpesten uw humeur

Ook de Duitsers deden hun best om het humeur van beleggers te verpesten. Donderdag nog maakte Berlijn tegenvallende exportcijfers bekend, nadat eerder al het ondernemersvertrouwen, de industriële productie en de fabrieksbestellingen waren teruggevallen. Dat maakte de Europese recessievrees er niet bepaald kleiner op. 

U kan nog wat meer slecht nieuws aan? Geen probleem: Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, gaf donderdag in een speech toe dat het herstel van de Europese economie aan vaart verliest. En daar maakt ook de Amerikaanse centrale bank zich zorgen over. Fed-bestuurders lieten deze week verstaan dat de tragere wereldeconomie ook de Amerikaanse economische groei kan aantasten. 

We staan dus weer voor turbulente tijden op de beurs. Dat valt ook af te leiden uit de evolutie van de VIX, de zogenaamde 'angstbarometer' die de nervositeit van de (Amerikaanse) aandelenmarkten weerspiegelt. Die indicator wipte de voorbije maand al 39 procent hoger. De VDAX, zeg maar het Europese neefje van de VIX, spurtte in dezelfde periode  ruim een vijfde hoger.

'Voorzichtigheid geboden'

Ook frustratie over het feit dat de ECB zijn 'beloofde' 1.000 miljard euro nog niet bij elkaar heeft geharkt om de economie te stutten, speelt een rol, zegt marktstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Private Banking.

'Er is op dit moment weinig appetijt bij de lidstaten om hier veel bewegingsvrijheid te creëren. En nog minder zin om over te gaan tot monetaire versoepeling op zijn Amerikaans. Natuurlijk, als de situatie op de markten en in de reële economie blijft verslechteren kan die appetijt er snel komen. Dat zou dan eventueel een keerpunt in de markt zijn en mogelijk het einde van de correctie kunnen inluiden. Maar voorlopig blijven we opgescheept zitten met volatiliteit. Voorzichtigheid blijft dus geboden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud