Beurzen struikelen op weg naar stimuli

De Europese beurzen konden het niet waarmaken op de dag van de waarheid. In de aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve kleurden zowat alle indexen rood. Om 19.15u weten beleggers eindelijk wat de Amerikaanse centrale bank in petto heeft om de economie in de VS aan te zwengelen.

Sinds Fed-voorzitter Ben Bernanke eind augustus zinspeelde op een nieuw rondje stimuli zaten beurzen sterk in de lift. Daarmee namen beleggers een voorschot op de plannen die Fed vanavond ontvouwt. Die moeten de fragiele Amerikaanse economie en de inflatie opkrikken. Economen maken zich sterk dat de Fed in de komende zes maanden zo'n 500 miljard dollar veil heeft om obligaties op te kopen.

Na de stijging van zo'n 10 procent in de aanloop naar het tweede rondje kwantitatieve versoepeling - 'QE2' in het jargon - moesten de beurzen vandaag inleveren. Een sterk Amerikaans arbeidsrapport mocht niet baten. Uit cijfers van de loonstrookjesverwerker ADP bleek dat er in oktober 43.000 banen bijkwamen in de private sector. Dat is bijna de helft meer dan verwacht en laat het beste vermoeden voor het officiële banenrapport, vrijdag.

Onder de richtinggevende beurzen was het kleinste verlies voor Londen, waar de FTSE 0,2 procent verloor. In Amsterdam liep de schade hoger op. De AEX zakte 0,9 procent.

De Frans beurs schipperde daar tussenin. In Parijs verloor de CAC40 0,6 procent. Nochtans kwam Société Générale, na BNP Paribas de grootste bankgroep bij onze zuiderburen, met beter dan verwachte cijfers voor de dag. SocGen zette minder geld opzij voor slechte kredieten.

Bovendien benadrukt de groep dat ze geen kapitaalverhoging moet doorvoeren om de strengere Basel III-kapitaalnormen te halen. Het aandeel noteerde lange tijd met een koerswinst van bijna 5 procent, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een stijging van 1,9 procent tot 42,91 euro. Landgenoot BNP Paribas sterkte 0,6 procent aan.

Behalve SocGen opende GDF Suez de boeken. En dat kon beleggers minder bekoren. Het moederbedrijf van Electrabel leverde 2,2 procent in tot 28,10 euro. De energiegroep zag zijn inkomsten in het derde kwartaal met iets minder dan 4 procent toenemen, en bevestigde zijn groeiprognoses.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud