Advertentie

BHP trekt zich terug uit schaliegas

Een boortoren van BHP in de VS ©Reuters

Het Brits-Australische mijnbedrijf deed op de piek van de markt enkele miljardenovernames in de olie- en gassector, maar zet die activiteiten nu onder druk van een beleggersactivist te koop.

'We zijn actief op zoek naar manieren om ons uit de schaliegas en - oliesector terug te trekken', meldt BHP  in zijn halfjaarrapport. 'Die activiteiten behoren niet langer tot onze kernactiviteiten.' Volgens analisten zou de verkoop zo'n 11 miljard dollar kunnen opleveren.

De beslissing betekent een complete koersverandering van het bedrijf dat zich pas zes jaar geleden op de Amerikaanse schalieolie en -gasvelden stortte. Het kocht in 2011 Chesapeake Energy en Petrohwak Energy voor in totaal bijna 17 miljard dollar. Sindsdien investeerde het nog miljarden extra in de zoektocht naar nieuwe olie- en gasbronnen. De intrede in de schalieindustrie paste in de expansieplannen van de voormalige topman Marius Kloppers. Het was zijn trofee na eerdere mislukte pogingen om concurrenten als Rio Tinto en Potash over te nemen. 

Flop

Andrew Mackenzie, de CEO van BHP ©Bloomberg

De timing van de overnames bleek alles behalve perfect. BHP deed de overnames op de piek van de markt toen een vat ruwe olie nog 100 dollar kostte en heeft sindsdien - door de lage olieprijzen - al voor 13 miljard dollar waardeverminderingen moeten doorvoeren. 'Als we de klok zouden kunnen terugdraaien, zouden we die overnames natuurlijk niet meer doen', zo gaf BHP-voorzitter eerder deze zomer nog toe dat het schalieavontuur is uitgedraaid op een flop. 

Elliott

De activistische aandeelhouder Elliott Management - met een belang van 5 procent in BHP en intussen ook bekend van zijn rol bij onder andere AkzoNobel - drong al langer aan op een exit wegens geen 'fit' met de andere mijnbouwactiviteiten van de groep. Elliott stelde dat BHP meer dividend moest betalen, in plaats van verder te investeren in de zoektocht naar schaliegas en -olie. Het bedrijf heeft daar blijkbaar oren naar en zal 4,4 miljard dollar uitkeren aan de aandeelhouders wat neerkomt op een verdrievoudiging.

BHP boekte het voorbije boekjaar (eindigend in juni) 6,7 miljard dollar (onderliggende) nettowinst, 5 keer meer dan vorig jaar maar wel een eind onder de gemiddelde analistenprognos van 7,3 miljard dollar. BHP profiteerde vooral van de forse stijging van de ijzerertsprijs. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud