Advertentie
Advertentie

Biedstrijd om Aga-fornuizen

©HollandseHoogte

Het Amerikaanse Whrilpool overweegt een overnamebod uit te brengen op de Britse, iconische fornuizen van Aga.

Whirlpool  ontketent een biedstrijd op de mythische fornuizen van Aga  . Eerder had de Amerikaanse producent van industriële keukens Middleby al min of meer een akkoord om Aga Rangemaster Group voor 129 miljoen Britse pond over te nemen. Het bood 185 pence per aandeel. Op de Londense beurs stijgt Aga tot boven die prijs, nu blijkt dat ook Whirlpool inzage heeft gekregen in de boeken. 

De Aga-groep is ook eigenaar van Falcon-fornuizen waar Jeroen Meus mee kookt, en van de peperdure La Cornue-toestellen waarvan de prijs gemakkelijk oploopt tot 25.000 euro. Een Aga heb je 'al' voor 10 à 15.000 euro, en tel daar nog eens 1.000 euro per jaar bij voor de energiekost. Het gietijzeren kookfornuis werd in 1922 uitgevonden door Gustaf Dalén. De Zweedse ingenieur richtte Aktiebolaget Gasaccumulator (Aga) in 1904 op als een bedrijf dat gespecialiseerd was in verlichtingstoepassingen op basis van acetyleengas. Hij verlegde zijn interesse naar nieuwe kooktechnologie en in 1924 zag na jaren experimenteren de eerste Aga het licht. Hij verkocht zijn patent aan een Brits bedrijf. De Aga werd synoniem van het fornuis van de Britse upper-middle class.

Dollar Tree  , dat zijn concurrent Family Dollar overnam voor 9 miljard dollar, heeft het voorbije kwartaal een nettoverlies van net geen 100 miljoen dollar geslikt. Dat komt hard aan bij beleggers en overschaduwt het nieuws dat de groep een mooie omzetgroei van 2,7 procent neerzette. Als gevolg van maatregelen om de overname te integreren, trekt het bedrijf zijn winstprognose voor dit jaar in. 

De Dow Jones   gaat fors lager. Nieuwe cijfers wijzen uit dat de Chinese industrie in augustus gekrompen is. En ook in de VS vertraagt de economie. De ISM-index, een indicator voor het vertrouwen in de Amerikaanse industrie, is in augustus uitgekomen op 51,1 punten, minder dan in juli en vooral minder dan verwacht. Het goede nieuws is dat een getal boven 50 nog altijd op groei wijst, maar die groei neemt dus af.

De terugval in de VS is vooral te wijten aan de export die lijdt onder de sterke dollar en de krimpende vraag vanuit China en andere groeimarkten. Bovendien ging ook het orderboekje van Amerikaanse bedrijven niet de goede richting uit in augustus. Dat heeft deels te maken met de opbouw van de voorraden tijdens het eerste halfjaar. Die voorraadopbouw is evenwel een zwaard dat langs twee kanten snijdt. Het stuwde de economie vooruit. Maar nu bedrijven op hun voorraden beginnen teren, heeft het eerder een negatief effect.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud