Advertentie
Advertentie

BinckBank krijgt klappen in Amsterdam

Vincent Germyns, de Belgische topman van BinckBank. ©RV DOC

Op de beurs van Amsterdam krijgt BinckBank een oplawaai van bijna zeven procent. De Nederlandse groep zag de voorbije maanden opnieuw geld wegstromen uit haar vermogensbeheertak en schort bovendien haar aandeleninkoopprogramma op. Beleggers voeren wel meer transacties door op de tradingplatformen van de broker.

BinckBank, dat in België vooral bekend is als onlinebeursmakelaar, kampt al enkele maanden met een uitstroom van klantentegoeden bij zijn onlinevermogensbeheerder Alex. Uit de jaarresultaten die BinckBank maandagochtend publiceerde, blijkt dat klanten liefst 297 miljoen euro aan tegoeden weghaalden in de laatste drie maanden van 2014. Het vermogensbeheersysteem van Alex doet het vooral goed als de beurzen een duidelijke kant uitgaan. Maar als de volatiliteit hoog is, kunnen de rendementen tegenvallen.  

'Eind 2013, begin 2014 hadden we onze groeidoelstellingen nog opgetrokken nadat een grote toename van het aantal klanten,' zegt de Belg Vincent Germyns, die sinds afgelopen zomer aan het roer staat bij BinckBank. 'Dat was toen de gepaste beslissing. Maar het voorbije jaar heeft ons vermogensbeheermodel het minder goed gedaan omdat het klanten vooral beschermd tegen grote neerwaartse trends. Het is niet bedoeld om meteen snel winst te boeken bij sterke volatiliteit op de beurzen.'

Advertentie

Ambities teruggeschroefd

Forse ingrepen bij Alex zijn er volgens Germyns niet nodig -'al heeft elk systeem wel eens onderhoud nodig' -maar BinckBank schroeft wel zijn ambities bij. De groep wil nu tegen 2018 3,5 miljard euro aan vermogens onder beheer verwerven via Alex. Oorspronkelijk lag de deadline op eind 2015. Momenteel heeft Alex 2 miljard euro aan vermogens onder beheer. 

  • Aangepaste nettowinst: +4% op 57,5 miljoen euro
  • Aangepaste nettowinst per aandeel: 0,82 euro
  • Dividend (bruto): 0,31 euro per aandeel

Binck kondigde maandag ook aan dat het dan toch geen aandeleninkoopprogramma opstart. Begin vorig jaar had de groep laten weten dat ze extra geld naar de aandeelhoudes zou laten vloeien als de kapitaalbuffers van groep - zeg maar de 'stootkussen' om financiële schokken op te vangen - boven de 200 miljoen euro zouden stijgen. 'Maar na een nieuwe aanbeveling van de Europese Centrale Bank, die hamert op voorzichtigheid bij kapitaaluitkeringen door financiële instellingen, zien we daar nu van af,' vertelt Germyns. 'Maar ons dividendbeleid blijft onveranderd. We keren nog altijd vijftig procent van de aangepaste nettowinst uit als dividend, wat nog altijd erg stevig is.' Over heel 2014 komt het brutodividend van BinckBank uit op 0,31 euro per aandeel.

Meer transacties in België

Terwijl de vermogensbeheerpoot geconfronteerd wordt met een aanhoudende uitstroom van tegoeden, geven beleggers wel meer transacties door via het online-beursplatform van BinckBank. Vooral in de laatste drie maanden van 2014 was er een sterke groei, ook in België. Het aantal online beurstransacties bij Belgische BinckBank-klanten steeg met 19 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2013, tot net geen 220.000. Het aantal beleggersrekeningen ging met 6 procent de hoogte in tot net onder de 60.000. 'Het vierde kwartaal bleek het sterkste van 2014,' reageert Germyns. 'Dat is opvallend, want doorgaans zijn de eerste drie maanden van een boekjaar de sterkste als het om het aantal transacties gaat.'

Wat de groei nog opmerkelijker maakt is dat de meer gevestigde waarden onder de onlinebrokers - zoals een BinckBank of een Keytrade - het afgelopen jaar geconfronteerd werden met de opkomst van het Nederlandse DeGiro. Dat profileert zich als een heuse prijsbreker. 'Maar de komst van zo'n lowcostmaatschappij kan je niet zien in onze transactiecijfers', zegt Germyns.

Het voortdurende gemorrel aan de beleggersfiscaliteit heeft dan weer wel gevolgen. Het voorbije jaar werd onder andere al de beurstaks opgetrokken en de voorbije weken werd er binnen de regering al gediscussieerd over de invoering van een speculatietaks. 'Gevolg daarvan is dat je de meer ervaren beleggers ziet wegtrekken van de traditionele aandelenmarkt. Zij gaan nu meer in derivaten handelen zoals opties en futures omdat je daar geen beurstaks op moet betalen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.