Biocartis-belegger krijgt minder dan gevraagd

©REUTERS

Door de enorme vraag krijgen kleine beleggers die intekenden op de beursgang van Biocartis niet al de aandelen waar ze op hoopten, laat het Mechelse biotechbedrijf weten in een persbericht.

Dat Biocartis' beursgang een gigantisch succes zou worden, werd donderdag al duidelijk. Toen had Biocartis de periode waarin beleggers konden intekenen op nieuwe aandelen vervroegd afgesloten. Normaal gezien liep die intekenperiode tot 29 april. Het eigenlijke beursdebuut van Biocartis op Euronext Brussel vindt nu al op 27 april plaats.

Biocartis is er dus met de vingers in de neus in geslaagd 100 miljoen euro op te halen met deze operatie. Als de overtoewijzingsoptie mee in rekening wordt gebracht, komt de teller uiteindelijk op 115 miljoen euro te staan. Dat geld wil de biotechgroep aanwenden om zijn draagbare 'zaklaboratoria' commercieel uit te rollen en er jaarlijks meerdere tests voor uit te werken. Momenteel spitsen de mini-laboratoria van Biocartis zich toe op onderzoek naar huidkanker. Maar de groep wil ook tests naar andere kankers en ontstekingsziekten aan dat gamma toevoegen. 

Het enorme succes van de operatie betekent wel dat beleggers die intekenen, niet alle aandelen in handen zullen krijgen waar ze op hadden gehoopt. Er wordt dus een verdeelsleutel toegepast, zoals dat heet in het het jargon. Die sleutel ziet er anders uit voor wie intekende bij de banken die deel uitmaakten van het syndicaat dat de beursgang begeleidde (KBC, Petercam en Kempen) dan voor wie bij andere financiĆ«le instellingen te rade ging. 

Kleine beleggers die bij het syndicaat 1 tot 500 aandelen bestelden, zullen daar 40 procent van krijgen. Voor wie elders aanklopte  is dat 12 procent. Concreet: als u 500 aandelen Biocartis vroeg bij KBC, Petercam of Kempen, zal u er 200 krijgen. Bij andere instellingen strandt u op 60 aandelen. 

Welke verdeelsleutel hanteert Biocartis?

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud