Advertentie

Biocartis haalt 33 miljoen op

Biocartis-CEO Rudi Pauwels ©REUTERS

Om de expansie van zaklabo Idylla te versnellen halen de Mechelaars niet alleen vers geld op, maar komt er voor de cruciale Amerikaanse markt ook een partner.

Biocartis wil duidelijk snel gaan om een 'ecosysteem' uit te bouwen rond Idylla'. Dat is een labo in zakformaat dat in anderhalf uur een ziekte kan opsporen dankzij moleculaire informatie uit een bloedstaal of weefsel.

Om Idylla te doen slagen moeten er wel snel veel tests aan het Idylla-platform worden toegevoegd. Een beetje zoals een smartphone maar succes heeft naarmate er een ecosysteem van 'apps' rond wordt gebouwd. Biocartis rekent voor heel 2016 op bijna 175 nieuwe zaklabo's, wat de 'geïnstalleerde basis ongeveer moet verdubbelen tot 340.

Op dit ogenblik heeft Biocartis vijf oncologietesten - vier weefseltesten en één vloeibare biopsietest - en één infectieziektetest rond het ebolavirus - op de markt. Opvallend: samen met de kapitaalronde kondigt Biocartis een alliantie aan met Thermo-Fisher Scientific. Die Amerikaanse partner gaat Idylla verdelen op 's werelds belangrijkste markt, de Verenigde Staten. De initiële focus zal op de kankertesten liggen.

Timing

Het ecosysteem uitbouwen kost geld. En dus kondigt Biocartis aan nog eens 33 miljoen euro op te halen via een private plaatsing bij grote beleggers van 4,06 miljoen nieuwe aandelen, ongeveer 10 procent van het huidige aantal aandelen.

Biocartis geeft de nieuwe aandelen uit tegen 8,05 euro, een kleine korting van 2,5 ten opzichte van de slotkoers van woensdag (8,25 euro). De korting is kleiner dan verwacht, zodat het diagnosebedrijf uiteindelijk een stuk meer dan de beoogde 25 miljoen kan ophalen.

De timing is niettemin ietwat verrassend: bij de beursgang in april 2015 had CEO Rudi Pauwels dankzij het expansieverhaal rond Idylla met de vingers in de neus 115 miljoen opgehaald. Daar kwam in juli 55 miljoen bij via leasing, achtergestelde obligaties en een - nog niet opgenomen - kredietlijn van 25 miljoen. Een belangrijk deel van de effectief opgehaalde 40 miljoen diende om eerdere leningen terug te betalen en de opstart van een tweede Idylla-productielijn te financieren.

-30%
De koers van Biocartis noteert inmiddels meer dan 30 procent onder de introductiekoers van vorig jaar.

Een verse aandelenuitgifte heette toen niet opportuun te zijn, gelet op de fors teruggevallen beurskoers. Tegenover het dieptepunt van augustus is het aandeel sindsdien met een kwart hersteld, al noteert Biocartis nog steeds bijna 30 procent onder de intekenprijs van vorig jaar.

Cash

Omdat Biocartis zoals veel kleinere biotechbedrijven een minieme omzet - vooral de verkoop van testdoosjes voor de geïnstalleerde zaklabo's - met stevige onderzoeks- en productiekosten combineert, is het bedrijf van nature verlieslatend.

Over het derde kwartaal heeft het bedrijf geen indicatie over de cash burn, maar CFO Ewoud Welten geeft wel een idee: 'Eind 2015 hadden we 105 miljoen in kas, eind dit jaar is ons streefcijfer exclusief de kapitaalronde 50 miljoen. Dat geeft een ruw idee van onze jaarlijkse cash burn'. 

Zorgen om cash hoeft het bedrijf zich niet meteen te maken. Eind september hadden de Mechelaars 67 miljoen in kas, de doelstelling voor eind dit jaar is 50 miljoen. Dat is exclusief de kredietlijn van 25 miljoen en de 25 miljoen euro die Biocartis met de huidige kapitaalronde hoopt op te halen, in totaal dus goed voor een buffer van rond 100 miljoen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud