Biotech binnen, KBC en conjunctuurgevoelig buiten

KBC stelde beleggers teleur met zijn besparingsplan. En de conjunctuurgevoelige aandelen Umicore, Nyrstar en Bekaert leden onder de verlaagde groeiverwachting voor China. De biotechwaarden lagen wel goed in de markt. Alweer

De Bel20-index zakte met 1,2 procent tot 2.407 punten. Alle Europese indexen gingen gebukt onder het aanhoudend slecht nieuws voor China. Ditmaal verlaagde de Wereldbank zijn groeiverwachting, van 8,2 tot 7,7 procent. Vorig jaar bedroeg de groei 9,3 procent. Bovendien kijken beleggers met behoorlijk wat vrees naar het aankomende 'resultatenseizoen', mede omdat de sterk verzwakkende groeimarkten potentieel de tweedehalfjaarcijfers van multinationals kunnen ondermijnen.

De lagere groeiprognose is nefast voor China-players Umicore (-1,9 procent tot 41,05 euro) en Bekaert (-3,4 procent tot 22,12 euro) en andere conjunctuurgevoelige aandelen als Nyrstar (-3 procent tot 4,74 euro) en Solvay (-1,1 procent tot 90,41 euro). 

Umicore kreeg nochtans degelijke punten van Credit Suisse. Het Zwitsers beurshuis bevestigt zijn 'houden'-advies en koersdoel van 43 euro na een roadshow van de materiaaltechnologiegroep. 

Het management hield daar vast aan een dubbelcijferige groei voor omzet en winst in de periode 2010-15. De Zwitserse analisten rekenen op een omzetgroei van 10 procent en een stijging van de recurrente bedrijfswint (rebit) met 11 procent. Die groei wordt gedreven door de sterke volumegroei in batterijmaterialen voor elektronica en auto's, de stijgende complexiteit van de recyclage van metalen uit elektronica en de penetratie van de Chinese en Europese markt voor autokatalysatoren.

Op korte termijn zien analisten wel enkele negatieve factoren. 'We zijn nog altijd bezorgd over de autosector (productie en voorraden) in Europa. Die markt is goed voor 40 procent van Umicores omzet. Daarnaast wegen de sterke kapitaalinvesteringen op de resultaten en de cash: de afschrijvingen stijgen en de startkosten drukken de marges.'

KBC wil serieus op de kleintjes letten. En wil dat tegen 2015 de kosten nog maar 55 procent van de inkomsten bedragen, tegenover 60 procent in 2011. Dat belooft geen makkelijke oefening te worden, aangezien de bankverzekeraar nu al relatief ‘lean & mean’ is. En er zijn geen 1.001 mogelijkheden om de kosten/inkomsten-ratio te verminderen. Kosten verlagen of inkomsten verhogen, maar dat laatste is niet evident in het huidige klimaat van krimpende balansen en groeiende concurrentie.

KBC maakte geen indruk met zijn besparingsplan. Het aandeel zakte 5,2 procent tot 19,61 euro. 'Beleggers hadden gedetailleerde doelstellingen verwacht en die gaf KBC niet. En door het uitblijven van een indicatie voor de terugbetaling van de staatssteun lijkt die aflossing er dit jaar niet meer te komen', legde een handelaar van ING Financial Markets uit. 

Maar het strategisch plan is niet de enige reden voor de daling: 'De Europese bankaandelen verliezen algemeen 1,4 procent. Omdat de eurocrisis weer op het voorplan staat door de vele topontmoetingen van Europese ministers deze week', was het commentaar van een andere handelaar.

Hij wees er voorts op dat de op til zijnde kapitaalverhoging bij restbank Dexia (-4,6 procent tot 21 eurocent) beleggers er wel eens kan aan herinneren dat er ook bij KBC zo'n operatie volgt. 'Het is een publiek geheim dat KBC extra kapitaal nodig heeft. Zoals tal van andere Europese banken. Maar vooraleer er een kapitaalverhoging komt, moet er in de markt weer appetijt zijn voor risico en moet het aandeel KBC boven 20 euro noteren.'

De top van KBC, onder wie bestuursvoorzitter Thomas Leysen, heeft al meermaals verklaard dat een kapitaalverhoging niet nodig is om te voldoen aan de nieuwe kapitaaleisen in de banksector. 

Bovenaan de tabel prijkte IBA, met een winst van 5,5 procent tot 5,75 euro. Dat is al 40 procent meer dan eind augustus.  RealDolmen won 3,5 procent tot 16,25 euro. Door de botsing tussen het management en de referentieaandeelhouders over de strategie is de IT-dienstenleverancier meer dan ooit een kandidaat voor een beursexit. Bij delistingkandidaten speculeren beleggers op een potentiële overnamepremie. 

Ook het biotechbedrijf Thrombogenics (+3,5 procent tot 35,3 euro) was opnieuw in goeden doen. Met dank aan de fikse koersdoelverhoging van 34 tot 45 euro bij KBC Securities. Het advies blijft 'kopen'. Analist Jan De Kerpel heeft de verwachte verkoopprijzen voor het oogmiddel ocriplasmine in zijn model verhoogd van 3.000 tot 4.000 dollar voor de Amerikaanse markt en voor Europa van 2.000 tot 2.400 euro. Die veronderstellingen voegen meteen 10 euro toe aan het aandeel.

En het kan nog meer worden: De Kerpel blijft er van uit gaan dat per patiënt slechts één injectie nodig is. 'Maar als 30 procent van de patiënten twee injecties zou ontvangen (gemiddeld 1,3 flesjes per patiënt), komt er nog eens een extra 13 euro per aandeel bij. Bij gemiddelde van 1,5 flesjes wordt dat zelfs 20 euro per aandeel', berekende de analist. 

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA beslist op 17 oktober - volgende week woensdag - of Thrombogenics ocriplasmine in de VS op de markt mag brengen. Een 'no-brainer' aangezien het adviespanel van het FDA het oogmiddel al positief evalueerde. De Europese waakhond neemt begin volgend jaar een beslissing.

De Kerpel houdt voor zijn koersdoel overigens geen rekening met het feit dat Thrombogenics een credibel overnamedoelwit is geworden en er potentieel een overnamepremie in de lucht hangt. 'Hoewel we de overnamespeculatie niet willen aanwakkeren, is de realiteit dat de meeste succesvolle biotechbedrijven worden overgenomen door grote farmabedrijven', stelt biotechanalist van KBC Securities. Hij verwijst naar Devgen, dat werd ingepalmd door Syngenta, dat in mei een belangrijke alliantie met het Gentse bedrijf sloot.

'De meest waarschijnlijke overnemer (voor Thrombogenics) is een bestaande partner', klinkt het. Novartis-dochter Alcon Novartis dus, die de verkooprechten voor ocriplasmine in Europa heeft gekocht. Alcon zou door een overname van Thrombogenics de uitbetaling van mijlpaalbetalingen en royalty’s aan het Leuvense bedrijf binnenshuis kunnen houden.

Conclusie is dat Thrombogenics voor Alcon daardoor een waarde van 59 euro per aandeel heeft. Voor andere farmabedrijven is dat slechts 51 euro. Terwijl het biotechbedrijf als onafhankelijke speler 45 euro per aandeel waard is.

Algemeen liggen biotechaandelen - door positieve berichten - tegenwoordig goed in de markt. Ablynx (+3,5 procent tot 5,86 euro) pakte vorige week uit met veelbelovende resultaten in zijn reumaonderzoek. En Galapagos (+2 procent tot 17,8 euro) sloot voor zijn reumaonderzoek in februari een megadeal met de Amerikaanse farmareus Abbott.

Kinepolis ging 2,2 procent hoger tot 79,1 euro. Bank Degroof verhoogt het koersdoel op de bioscoopuitbater van 77 naar 90 euro. 'De beurskoers is sinds juli met 15 procent gestegen, maar de beurskapitalisatie is onveranderd gebleven na de vernietiging van 15 procent van de uitstaande en ingekochte aandelen. Bijgevolg noteert het aandeel nog steeds aan een kasstroomrendement van meer dan 10 procent. We denken dat het moeilijk is om bedrijven van zo'n kwaliteit en met zo'n defensief karakter te vinden met zo'n hoge kasstroom', merkt analist Dries Dury op.

'Bovendien zal het nieuwe inkoopprogramma - waarvoor Kinepolis op 19 oktober het fiat vraagt aan zijn aandeelhouders - de koers ondersteunen, aangezien Kinepolis nog eens zo'n 20 procent van de beurswaarde en 40 procent van de free float zal inkopen', voegt Dury toe. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud